Hej,
30 dagar har gått sen jag påbörjade en diet som kallas Whole30. En väldigt strikt diet som framför allt manar till att se över vad man äter och varför man äter. Man utesluter väldigt många saker, som anses dåliga för kroppen. Processad mat undviks och man villl äta så ren mat med så få tillsatser som möjligt.
Whole30 vill att man funderar på varför man äter, då man nu för tiden ofta äter av andra anledningar än hunger. Man ska försöka komma ifrån skräpmaten och ska därför inte försöka göra anpassade rätter som t.ex. pizza eller bröd med Whole30-accepterade produkter. Det kallas att ha sex med kläderna på. Ska man äta en pizza ska man äta den riktiga varianten gjord på pizzadeg och med riktig ost, annars kan man strunta i det. Bätrre då att äta en god köttbit och fräscha grönsaker och njuta av det.
Många har undrat vad som finns kvar att äta när man utesluter så många saker ut sin diet. Visst känns det som om man tar bort ”allt” men det gör man ju faktiskt inte.
Whole30
En diet där man får äta
– kött
-fisk
-fågel
-grönsaker
-frukt
-nötter
-ägg
-olivolja, avokadoolja och kokosolja
Du som följer bloggen har sett vad jag har ätit under denna tid och jag kan inte säga att jag har ätit dåligt. Jag har ätit gott och nyttigt, stora portioner och aldrig varit hungrig. De två saker som jag främst har märkt av är att jag har gått ner i vikt och haft ett jämnare blodsocker. -4 kilo har vågen visat för att vara exakt och det mesta de första veckorna eftersom jag har fuskat en del den här sista veckan. Jag har sluppit blodsockerdipparna på eftermiddagarna och inte varit galet hungrig när jag har kommit hem efter jobbet och småsnacksat medan jag lagade middagen.
Två väldigt bra fördelar med den här dieten. Jag kan tänka mig att den här dieten skulle passa bra för dem som har IBS-mage, diabetes eller inte tål laktos eller gluten.
Visst måste man planera lite mer, läsa noga på innehållsförteckningar och helst köpa ekologiskt men det är inget som jag tycker är nackdelar, det är sådana saker som jag tycker är viktiga, försöker vara noga med själv och påtalar vikten av för andra.
Allt som allt kan jag säga att det gick bra mycket bättre att hålla sig till den här dieten än vad jag trodde det skulle göra. Jag tappade motivationen sista veckan men annars har det gått bra och jag har lyckats äta ute, laga mat hemma och ha med matlåda till jobbet och har orkat träna och leva som vanligt. Jag har sluppit huvudvärk och liknande som en del upplever när de slutar med socker.
En av sakerna som man ska undvika, som jag inte har nämnt tidigare, är att man även ska undvika alkohol. Det har inte varit några problem för mig och kan nog vara bra för många att avstå helt från en hel månad. Då handlar det inte bara om att undvika att dricka alkohol, man ska inte heller använda det i matlagningen. Alkohol är ju inte bara skadligt i stora mängder utan innehåller även mycket socker samt är orsak till att kroppens förbränning bromsas (när alkoholen ska förbrännas).
Så nu när jag har gjort det här i en månads tid trodde jag att jag gladeligen skulle hoppa tillbaka till nybakat bröd och en pizza med massor av ost. Men icke! Mini-me och jag åt pizza i fredags och jag kunde knappt äta. Jag tyckte inte det var så gott och blev jättemätt snabbt. Blir mätt på ett helt annat sätt av ”vanlig” mat än av Whole30-mat, lite obehagligt mätt, som när man har ätit för mycket. Jag blir mer uppblåst, den känslan är tydligare nu än den var förut, innan jag hade testat att helt undvika vissa saker.
Jag kommer återgå till att äta de som saker som jag under dieten har undvikit men jag kommer även smyga in Whole30-rätter här och var.
Om du tycker att 30 dagar är lite för extremt så pröva att testa en dag eller en vecka, bara för att få ett nytt perspektiv på mat och för att upptäcka nya matprodukter och sätt att tänka kring mat.