vetelängd2 copyright

Hej,

Jag blev så sugen på att baka vetebröd för ett tag sen, något riktigt sött och gott som motvikt till bröd och mat. Jag hittade recept på Roy Fares kardemummalängder och tänkte direkt att det var exakt vad jag ville baka. Vilken tur att jag gjorde det, för dels fick jag återuppliva mina kunskaper i hur man gör en längd, och sen fick jag äta detta underbara fikabröd. Så vansinnigt gott!

vetelängd1 copyright

Den tredje och fjärde flätan blev bra, såg ut som de skulle, men de två första såg lite roliga ut. Jag kunde nämligen inte komma på hur man gjorde en klippt längd och vek bitarna åt sidan, så de såg väldigt konstiga ut. Men smakade dock lika gott för det.

 

Till fyra längder behöver du:

Vetedeg

30 g jäst

250 g mjölk

54o g vetemjöl

1/2 tsk salt

5 g malen kardemumma

120 g smör, rumstempererat (eller så river du det kylskåpskallt)

1,25 dl strösocker

1 ägg

Fyllning

0,5 dl strösocker

200 g mandelmjöl

150 g smör, rumstempererat

1 msk vaniljsocker

kardemumma

Gräddning

2 ägg till pensling

socker

kardemumma

Sockerlag

1 dl vatten

1 dl socker

Gör så här:

Vetedeg: Smula jästen i en bunken, värm mjölken till ljummen och slå över jästen och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser och arbeta ihop degen långsamt med degkrok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den bildar gluten och känns glansig och fin på ytan. Om du gör degen för hand får du knåda den i ca 20 minuter. Tänk att det är ett bra träningspass 🙂

Dela degen i 4 lika stora bitar, runda till dom och låt vila på ett mjölat bord med bakduk i 15 minuter. Kavla ut degbitarna 3-4 mm tjocka plattor.

Fyllning: Blanda mandelmjöl, strösocker, vaniljsocker med lite i taget av smöret tills du har en slät fyllning, bre på ett jämt lager med fyllningen på de utkavlade plattorna. Strö på strösocker och kardemumma, rulla ihop till längder och klipp bitar med en sax. Klipp nästan hela vägen ner men inte igenom. Vik bitarna som blir, till höger och vänster, om vartannat, men låt allt sitta ihop som en vetelängd.

Gräddning: Sätt ugnen på 180 grader. Låt längderna jäsa under bakduk i ca 1-1,5 timme. Pensla sedan med uppvispat ägg, toppa med socker och kardemumma. Baka två längder i taget, ca 20-25 minuter eller tills de har fått fin färg.

När längderna kommer ut ur ugnen, penslar du varje längd med sockerlag (koka ihop socker och vatten. Låt sockret lösa sig och låt det sedan svalna). Sockerlagen gör att längderna blir extra glansiga och saftiga.

vetelängd3 coyright

 

Ljuvligt gott fikabröd! Ta med en längd och överraska någon du inte har träffat på ett tag. 

Kram Christine

Print Friendly
Related Posts

Galet god kladdkaka extra allt

2017-11-07 07:00:25
christine95hotmail-com

8

Superduperenkel caesarkycklinggratäng

2017-10-22 19:26:07
christine95hotmail-com

8

Höstig kålsoppa med rotfrukter

2017-10-16 20:10:54
christine95hotmail-com

8

Fattiga riddare-gratäng med nutella

2017-10-08 12:57:30
christine95hotmail-com

8

Gamla kanelbullar

2017-10-05 18:21:41
christine95hotmail-com

8

Gröt med karamelliserad banan

2017-09-25 19:58:38
christine95hotmail-com

8

5 fantastiska frukostar att fira Brunchens dag med

2017-09-16 22:31:06
christine95hotmail-com

8

Bättre ordning i hallen med skoskåp

2017-09-13 21:11:01
christine95hotmail-com

8

Avokadosmoothie med banan

2017-09-12 21:03:55
christine95hotmail-com

8

Svamptur

2017-09-10 19:59:18
christine95hotmail-com

8