Hej,

Igår kväll satt jag och redigerade bilder från de senaste veckorna. Det var då jag insåg att jag inte har delat med mig av receptet på en av de bästa sakerna jag någonsin ätit. Så galet god! Jag älskar saffran och hittade receptet på den här pajen på Mitt Kök. Jag är så glad att jag testade receptet för det här är redan en favorit som jag har tänkt ut variationer på. När passar det inte med seg kola, och vem tycker inte om det?

Sambon petade bort pajskalet och åt bara kolan, fast han egentligen inte är så förtjust i saffran. Känns som om jag håller på att omvända honom, först frukt i maten och nu saffran. Det finns hopp för hans smaklökar 🙂

saffranskolapaj1 copyright

I ursprungliga receptet gjordes minipajer men jag valde att göra min paj i en stor rektangulär pajform, med löstagbar botten. Sådana formar är perfekta när man vill få ut sin paj snyggt. Dessutom lättare att skära snygga bitar när man inte har kanten på pajformen att bekymra sig för. Den här pajen mäktig så den räcker till många personer.

Jag serverade den med vispad grädde, vilket var väldigt gott till.

Kom ihåg att ta ut pajen ur kylen en stund innan servering, så slipper du betala någons tandläkarräkning 🙂

saffranskolapaj2 copyright

Till en paj, som räcker till ca 10 portioner behöver du:

Mördegsbotten
100 g strösocker (1 1/4 dl)
200 g smör
300 g vetemjöl (cirka 5 dl)

Kolafyllning
150 g smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 pkt saffran

Gör så här:

Till pajbotten:

Sätt ugnen på 185 grader C.

Rör ihop socker och smör (riv smöret så blir det enklare att blanda). Tillsätt mjöl och blanda ihop till en jämn mördeg. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i kylen en stund.

 Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i 10-12 minuter. Ta ut formen och låt den svalna helt.

Medan pajskalet svalnar gör du kolafyllningen.

Skär smöret i stora bitar och smält det i en kastrull. Tillsätt sedan socker, sirap, grädde och saffran. Koka försiktigt till en temperatur av 120 grader, rör då och då så att det inte bränner i botten. Häll upp kolan i pajskalet och låt svalna.

Servera med vispad grädde!

Tips!

Gör bara kolan och du har världens godaste julgodis. Fyll knäckformar eller häll ut kolan på en oljad plåt/form och skär sen i bitar, och slå in varje kola i smörpapper.

Tycker du inte om saffran? Byt ut det mot en annan smak, pepparmintsolja eller pepparkakskrydda till exempel.

Olja in kanterna på pajformen och klä bara botten med pajdeg. Skär sen pajen i små munsbitar och servera som supergott tilltugg på glöggfesten. Pudra över lite florsocker innan servering. 

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Sluta vara dum i huvudet! Använd klänningen!

2017-02-11 13:00:57
christine95hotmail-com

18

Vem vill äta sig sjuk?

2015-04-19 23:10:14
christine95hotmail-com

18

Bland det godaste man kan äta till falukorv

2014-11-06 22:29:52
christine95hotmail-com

18

Flykten slutar här!

2013-10-16 20:25:31
christine95hotmail-com

18

Men sluta ringa!

2013-04-23 17:13:57
christine95hotmail-com

18

Nu säljer vi huset!

2018-07-03 20:58:27
christine95hotmail-com

8

Sommardessert med jordgubbar, kokos och passionsfrukt

2018-06-26 07:33:19
christine95hotmail-com

8

Nystädat skafferi och sommarens bästa bricka

2018-05-05 09:49:53
christine95hotmail-com

8

Långsamt tillagad lammstek på grillen

2018-05-01 21:29:50
christine95hotmail-com

8

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273