Hej,
Idag kom vi äntligen iväg till affären och handlade mat. Fast jag undrar egentligen hur det kan vara nödvändigt när både kylen, frysen och skafferiet är fulla. På något konstigt sätt behövs det mer ändå. Jag försöker att använda det vi har hemma och denna rätt är ett perfekt exempel på det. Köttfärs är alltid bra att ha i frysen och eftersom jag älskar asiatisk mat har vi alltid ingredienser som risvinäger, soja och fisksås hemma. Ett tips är att handla i en affär med asiatiska livsmedel. Men det mesta går även att hitta i de vanliga mataffärerna. Färska grönsaker går ju åt men salladen kan göras på det man har hemma. Försök att få till både sött, syrligt och starkt och även olika texturer som knaprigt och mjukt.
Styrkan på maten kan regleras efter tycke och smak. Jag vill gärna att det ska vara starkt så häver i röda chilis så det står härliga till, medan sambon gärna ser att jag använder grön chili, utan kärnor.
Till 4 portioner behöver du:
500 g köttfärs
1 msk Motala
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl japansk soja
1,5 dl risvinäger
2-3 msk socker
svartpeppar och umami
2 msk färsk riven ingefära
Gör så här:
Hacka lök och vitlök och stek i matolljan, tillsammans med köttfärsen till köttfärsen är brynt.
Krydda med svartpeppar och umami.
Häll på sojan, risvinäger, socker och den rivna ingefäran och låt puttra ihop i ca 10 minuter.
Smaka av och tillsätt mer soja, socker eller risvinäger efter smak.
Servera tillsammans med kokt ris, limeklyftor och en sallad.
Salladen kan du variera men jag brukar använda mig av grönsallad av något slag eller som här, pak choi, salladslök, färsk chili och färsk koriander. Strimlad morot är också gott att ha i och ger knaprighet till salladen. Kål av olika slag är jättebra till asiatisk matlagning.