Bakom dagens lucka finns ett recept. Ett busenkelt och juligt recept på en smarrig efterrätt som du kan göra i förväg. Kanske till söndagens adventsfika eller kanske att spara och göra till julens festligheter?
Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra igår till dagens fika på jobbet, men så slog det mig att det måste ju inte vara något bakat. En efterrätt av något slag funkar ju minst lika bra.
Men det är ju inte alla efterrätter som funkar att frakta till jobbet.
Till förmiddagsfikat hade jag gjort tunnbrödrullar med sallad, köttbullar (hade lite stark julsenap i smeten) och fräsch rödbetssallad med gräddfil i.
Till eftermiddagsfikat ville jag fortsätta med jultemat och saffran kändes självklart. Dels för juliga känslan och dels för att jag ÄLSKAR smaken.
Så det fick bli en pannacotta med saffran. Härligt gul i färgen och helt ljuvlig i smaken. En riktig hit bland övriga fikadeltagare. Min chef satt med ett nöjt leende på läpparna och min jobbarkompis K använde till slut fingrarna för att få ut allt ur behållaren.
Jag använde dessa bägare och tillhörande lock, som jag har köpt på PAC-butiken. Locken gör att bägarna går att stapla på varandra utan att det blir ostadigt.
Bild från http://www.pac-production.se/
Till fyra portioner behöver du:
5 dl grädde
0,5 dl socker
2 gelatinblad
1 påse mald saffran (0,5 g)
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och tillsätt dem till gräddblandningen. Rör runt till gelatinet har lösts upp.
Låt gräddblandningen svalna.
Vispa ner 1 tsk vaniljsocker.
Häll upp pannacottan i formar eller glas.
Ställ in i kylen över natten, eller i minst fyra timmar.
Dekorera innan servering med strössel, riven vit choklad, en minipralin, krossade pepparkakor, krossade polkagrisar eller annat gott och fint.
Jag använde det här strösslet i vitt och silver.
Bild från http://www.oetker.se