Hej,

I morse var jag superduktig. Först ett kort men intensivt crossfit-pass och sen brödbak, innan jag till sist drog till jobbet. Kände mig dock inte alls lika effektiv på jobbet, kan ha något att göra med att jag känner en förkylning komma smygande. Tungt huvud och ont halsen, hello dagisbaciller! Jag lyckades i alla fall göra en meny och kolla utrustningen i köket. Det hör egentligen inte till mina vanliga arbetsuppgifter, men som självutnämnd festfixare på jobbet ser jag ibland till att det blir mitt jobb 🙂

Så, brödet jag bakade i morse började jag med igår. Jag tycker om deg som ska nattjäsa, det bryter upp bakandet i flera steg och blir lättare att fixa då.

Det här är inte exakt samma yoghurtfrallor som jag gjorde en annan gång. Dessa är lite nyttigare och lite luftigare.

För yoghurtfrallor av annat slag, kolla HÄR

Efter snabbt googlande hittade jag detta recept på Expressens hemsida, men jag bytte ut vetegroddar och grahamsmjöl mot vetekli och rågsiktsmjöl.


Yoghurtfrallor2 copyright

Till ca 20 frallor behöver du:

50 g jäst
1 liter naturell yoghurt
2 msk honung
0,5 dl krossade linfrön
1 dl vetekli
7 dl vetemjöl (420 g)
5 dl rågsikt (300 g)
1 dl solrosfrön
0,5 msk salt
2 msk matolja eller olivolja

2-3 dl frön, exempelvis pumpa, solros och sesam
vetemjöl till utbakning

Gör så här:

På kvällen:

Smula ner jästen i en bunke. Häll på yoghurt och honung och rör om ordentligt.
 Tillsätt resten av ingredienserna (allt t.o.m. oljan) och arbeta degen kraftigt. Degen ska vara ganska kletig.
 Lägg en bakduk över bunken och ställ i kylen. Låt jäsa över natten.

På morgonen:
 Häll ut degen på väl mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela därefter degen i 2 lika stora degbitar. Forma varje del till en rulle och skär varje rulle till 7-10 bitar, beroende på hur stora frallor du vill ha.

Lägg på klädd bakplåt.

 Sätt ugnen på 200 grader. Låt under tiden frallorna jäsa under bakduk i cirka 30
minuter.
 Pensla med vatten och strö över frön. Grädda mitt i ugnen i cirka 18-20 minuter.

Yoghurtfrallor1 copyright

Jag använder en degskrapa när jag skär rullar i bitar, bitarna blir då lite avlånga. Den här gången valde jag att inte forma alla frallorna till runda bullar utan behålla en del frallor med den med rektangulära formen. Blev rätt trevligt.

Förutom pumpakärnor strödde jag flingsalt på frallorna.

Print Friendly, PDF & Email
Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273