Vill man baka ett bröd som går snabbt att sno ihop (om än tar lite tid att grädda) så kan man satsa på ett filmjölksbröd.

20130717-163419.jpg
Alla ingredienserna rörs enkelt ihop i en skål för att sen hällas upp i en brödform. Själva gräddningen tar dock en stund. En ganska lång stund så det gäller att hitta på något annat under tiden.

Igår stack jag ut på en löprunda och så hann jag fixa lite annat hemma medan brödet var i ugnen.

Jag hittade en ny fil igår, smaksatt med lingon, så den var given i brödbaket. Jag brukar nämligen ha i lite lingonsylt i smeten annars.

20130717-163529.jpg

Det här brödet går att göra så nyttigt man vill, med olika frön, nötter och torkad frukt. Jag valde dock bara krossade linfrön (himla bra för magen) och solroskärnor. Ville inte ha i varken nötter eller torkad frukt men däremot hade jag några röda fina äpplen hemma, så ett rivet äpple fick åka ner i smeten.

Filmjölksbröd brukar inte bli torrt, inte ens när det har legat ett par dagar (om det ens finns något kvar då) men med det rivna äpplet i blev brödet ännu saftigare. Väldigt gott!

20130717-163321.jpg

Bröd behöver inte förvaras i en plastpåse, tvärtom så gör det att brödets hårda skorpa försvinner och det börjar mögla ganska snabbt. Det här brödet ska lindas in i en kökshandduk efter gräddningen, och det är så jag förvarade det över natten, och kommer att förvara det till brödet är slut.

Till en limpa behöver du:

3,5 dl vetemjöl

24 dl grahamsmjöl

1 dl grovt rågmjöl

1 tsk salt

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl krossade linfrön

1 rivet äpple

5 dl filmjölk

0,75 tsk bikarbonat

1 dl brödsirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, krossade linfrön i en bunke.

Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och brödsirap. Häll ner filblandningen i mjölblandningen och rör försiktigt till en jämn, tjock smet.

Rör ner det rivna äpplet.

Smörj en brödform väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl eller frön.

Grädda brödet i formen i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Täck med folie om det blir för mörkt. Pröva med sticka så att brödet känns torrt. Pga av äpplet blir brödet dock lite kladdigare, men det ska inte vara smetigt. Stjälp upp brödet på galler och låt det vila inlindat i en kökshandduk ett par timmar.

Även om det inte har vilat klart går det utmärkt att skära en tjock skiva av brödet och njuta av nybakat bröd med smör och ost.

 

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Tortilla med ädelost och plommon

2019-08-23 12:19:49
christine95hotmail-com

8

Ugnsbakade plommon till både frukost och mellanmål

2019-08-19 22:30:22
christine95hotmail-com

8

Krämig dijon- och vitlökssås med honung

2019-08-13 13:22:06
christine95hotmail-com

8

Krossad potatis och vitlökssmörsfyllda champinjoner

2019-08-10 17:41:44
christine95hotmail-com

8

Vitlöksbakad briedipp

2019-08-09 17:38:38
christine95hotmail-com

8

Mojitokladdkaka

2019-08-07 19:19:45
christine95hotmail-com

8

Pinocchiokladdkaka med vit choklad- och citronfluff

2019-07-31 14:13:45
christine95hotmail-com

8

Svalkande cola-glass

2019-07-27 11:23:25
christine95hotmail-com

8

Rabarberkräm till frukost och mellanmål

2019-07-23 09:45:02
christine95hotmail-com

8

Äventyrsgolf i Lindesberg

2019-07-22 22:02:58
christine95hotmail-com

8

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273