Jag älskar bakade cheesecakes av alla de slag. I fredags hade jag med mig en cheesecake till eftermiddagsfikat. Jag prövade att använda kesella med hallonsmak och det blev riktigt lyckat. I de flesta fall använder man en botten gjord på krossade digestivekex men jag tycker det blir ännu godare med en mördegsbotten.
Hallonsmaken skulle även passa bra med ett pajskal med choklad.
Citronen i fyllningen ger pajen en friskhet som passar bra med hallonen.
Jag garnerade med färska jordgubbar men färska hallon vore ju så klart ännu bättre. Och varför inte slänga ner några färska hallon i smeten?
Fyllningen vispas enkelt ihop, så det här är en efterrätt som går ganska snabbt att göra.
Godast blir den om man gör den dagen innan servering.
Till en rund pajform behöver du:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
500 hallonkesella
1 dl strösocker
1 dl crème fraiche
1⁄2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 st citron
Blanda ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa, i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i frysen i ca 10 min.
Sätt ugnen på 200°.
Vispa ihop äggen och rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i mitten av ugnen 30 – 35 min.
Låt kakan kallna eller ställ den i kylen över natten.