20130513-124012.jpg
Den här goda pajen svängde jag ihop till efterrätt igår. Vi hade kompisar över på middag. Sambon fixade maten; grillad kyckling och sallad. Jag kan ju inte vara utan efterrätt och blev lite lätt desperat. Ville göra något som gick snabbt, på saker jag hade hemma. En stor mjölkchokladkaka låg i skafferiet och lockade, så den fick bli huvudingrediens. Med lite extra inköp från middagsgästerna blev det väldigt bra.
En mjölkchokladpaj med mördegsbotten, dekorerad med pastelliga marshmallows av 6-åriga E, och serverad med vaniljglass blev en efterrätt som både E och hans lillebror D hade kunnat äta mycket av. Mini-me struntade i pajen och åt bara glass. Hon vet inte vad hon gick miste om.

20130513-124728.jpg
Till en paj behöver du:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
2 msk socker till degen
150 g kylskåpskallt smör
1 st ägg

Fyllning:
300 g mjölkchoklad
2 st ägg
4 st äggulor
0,5 dl strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader el 175 grader varmluft.

Pajdegen:
Använd matberedare för att göra degen. Snabbt, smidigt och inga kletiga händer. Blanda mjöl och socker. Tillsätt det kalla smöret i små bitar. Mixa snabbt ihop till smulor.
Tillsätt ägget och mixa igen till du får en deg. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, det blir lättare att trycka ut den i formen då
ELLER
gör som otåliga jag och smeta ut degen direkt i en pajform, med hjälp av en sked. Botten blir inte perfekt slät men spela rulle 🙂 perfektionisten inom mig fick snällt kliva åt sidan, framsteg vill jag lova.

Däremot tycker jag absolut att du ska ställa pajformen i frysen en stund. Då håller sig degen uppe på sidorna när du förgräddar skalet sen.

Efter ca 10 minuter i frysen, ta ut pajformen, nagga botten med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen.

Under tiden gör du fyllningen.

Fyllningen:
Smält chokladen över vattenbad.
Vispa ägg,äggulor och socker poröst. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten, lite i taget. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Min paj blev dock liite bränd på ytan så pröva först med 12 minuter.
Fyllningen kommer vara rinnig i mitten om du provar med provsticka, men det kommer stelna mer när pajen kallnar.

Låt pajen kallna och garnera sen med något fint.
Servera med vaniljglass.

20130513-130236.jpg

Alla bilder här på bloggen är mina egna, om inte annat uppges, och får inte användas utan tillåtelse, i annat fall än att du länkar tillbaka till inlägget du lånar bilden från.

Kram Christine

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Tips från Rusta

2018-10-15 20:16:19
christine95hotmail-com

8

Ica online – varför har jag inte använt mig av det tidigare?

2018-10-07 21:00:57
christine95hotmail-com

8

Nattjäst deg blir frallor till frulle

2018-09-13 21:25:38
christine95hotmail-com

8

Bergslagsloppet 22 km

2018-09-09 22:14:26
christine95hotmail-com

8

En matbloggares mardröm

2018-08-16 18:17:44
christine95hotmail-com

8

Nu säljer vi huset!

2018-07-03 20:58:27
christine95hotmail-com

8

Sommardessert med jordgubbar, kokos och passionsfrukt

2018-06-26 07:33:19
christine95hotmail-com

8

Nystädat skafferi och sommarens bästa bricka

2018-05-05 09:49:53
christine95hotmail-com

8

Långsamt tillagad lammstek på grillen

2018-05-01 21:29:50
christine95hotmail-com

8

Lobster roll och plockbricka delux till valborg

2018-04-30 11:16:23
christine95hotmail-com

8

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273