I lördags bjöd jag på en smakrik köttgryta. En malaysisk sådan som kallas rendang.
Högrev i bitar som fick puttra i ett par timmar i bl.a. kokosmjölk, lime och chili. Långkok på asiatiska.
Det blev en väldigt god gryta med sting i. Jag var ändå snäll med chilin eftersom sambon är en aning känslig. Jag använder mig av torkad chili inhandlad i Thailand och det är drag i den.
Bli nu inte avskräckta av det här receptet. Det kan verka krångligt men ge det en chans, smakupplevelsen är värd det. Det är många ingredienser men de ska mixas så det är inte så krångligt.
Mmm, den var så god. Vanligt basmatiris till, utan krusiduller är bra tillbehör, speciellt om man vill ha något som lindrar hettan lite.
Till 4 personer behöver du:
1 gul lök, skuren i bitar
2 msk färsk hackad ingefära
1 msk hackad vitlök
1 citrongrästjälk, grovt hackad
1 tsk gurkmeja
6 torkade chili, hackade, eller 3 tsk torkad chili (mer eller mindre är en smaksak)
2 msk matolja
1 kanelstång ( i brist på det kan man ta malen kanel)
6 kardemummakapslar, lätt krossade
1 kg högrev, skuret i bitar
4 kaffir lime blad
rivet skal av en lime
1,5 burk kokosmjölk (ca 600 ml)
juice från en lime
50 g kokosflingor
färsk koriander
Gör så här:
Börja med att göra en pasta av löken, ingefäran, vitlöken, citrongräset, gurkmejan och chilin, genom att mixa allt i en matberedare. Mixa till en ganska slät puré.
Värm oljan i en gryta och fräs pastan på hög värme, till den mörknar och doftar mycket. Har man mycket chili i kan detta leda till hostattacker 🙂
Tillsätt kardemummakapslarna (lätt krossade betyder tryck till med platta sidan av kniven så de spricker lite) och kanelstången.Fräs ytterligare någon minut och tillsätt sedan köttet.
Stek köttet i pastan till det har fin yta.
Häll i kokosmjölken och limejuicen, låt sjuda och tillsätt limebladen och limeskalet. Salta och peppra och låt sedan grytan puttra. Låt puttra i 1-2 timmar. Rör om då och då. Köttet ska bli mört och såsen ska ha kokat ihop och vara riktigt tjock.
Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna, passa så det inte bränns. Strö kokosflingorna över grytan och garnera med färsk koriander vid serveringen.
On Saturday I made a beef rendang for the dinner party. Tender meat in a rich sauce made from coconut milk and a fiery curry paste. Soo good, served with plain white rice, which is good to balance out the heat in the stew.
Ingredients:
1 onion, roughly chopped
1 tbsp chopped fresh ginger
1 tbsp chopped galangal (or another tbsp of the above)
1 tbsp chopped garlic
1 lemongrass stalk, tough outer layer removed and roughly chopped
1 tsp turmeric
6 long red dried chillies, soaked in water and roughly chopped
2 tbsp sunflower oil
1 cinnamon stick
6 cardamom pods
650g/1lb 7oz braising steak, cut into 2cm/1inch cubes
4 kaffir lime leaves
zest of a kaffir lime or lime
400ml/14fl oz coconut milk
1 tbsp of tamarind pureacute;e or juice of a lime
50g/2oz desiccated coconut flakes
coriander sprigs to garnish
Directions:
For the rendang paste, place the onion, ginger, galangal, garlic, lemongrass, turmeric and chillies into a food processor. Blend to form a smooth purée.
Heat a wok and add the oil. Fry the paste over a high heat until the paste turns darker and is highly aromatic.
Add the cardamom pods (crush the cardamom pods gently with the back of a spoon before frying) and the cinnamon stick broken in half and cook for another minute then add the meat.
Fry the meat in the paste stirring all the time, until it is well browned.
Pour over the coconut milk and tamarind purée and bring to a gentle simmer, add the kaffir lime leaves and zest.
Season with salt, stir well then reduce to a simmer.
Cook for between one hour and one hour and a half, stirring frequently during this time. The meat should be really tender and the sauce really reduced and rich.
Meanwhile toast the coconut flakes in a dry pan. Keep a close eye on this, as it will burn really quickly. It should be a lovely deep brown colour when ready. Blend to a powder in a small blender or pound in a pestle and mortar. When the rendang is ready stir into the mixture making sure it is well mixed in.