Hej,
För några helger sen gjorde en 70-talsklassiker till efterrätt, nämligen Glace au four eller Baked Alaska som man säger på engelska.
Jag gjorde en variant ned äpple och kanel, och istället för vanligt socker använde jag Stevia strö.
Stevia används av LCHF-anhängare bland annat. Det har nästintill inga kalorier och påverkar inte blodsockret. Det utvinns naturligt ur växten sötflockel och har användts i hundratals år av guaraniindianerna i Paraguay.
Man byter lika delar vanligt socker mot Stevia och det märktes ingen skillnad på vare sig smak eller konsistens.
Bra om man vill dra ner på sockret av någon anledning.
Receptet hittade jag på icas hemsida och vill du bjuda fyra personer på denna rätt behöver du:
Smet:
1 ägg
0,5 dl mjöl
0,5 dl socker
1 krm bakpulver
Äpplen:
4 äpplen
1 msk smör
2 msk farinsocker
Kardemumma eller kanel
Maräng:
2 äggvitor
0,5 dl socker
Servering:
Vaniljglass
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång bakform.
Vispa ägg och socker poröst, blanda försiktigt ner mjöl och bakpulver. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 15 min.
Låt svalna och stjälp sen upp den tunna kakan på galler.
Höj värmen i ugnen till 250 grader med grill.
Klyfta och kärna ur äpplena.
Stek dem i smör, farinsocker och vald krydda till de är mjuka. Låt svalna lite.
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa till marängen är fast.
Lägg kakan på ett ugnsäkert fat och fördela äppelklyftorna på.
och täck sen härligheten med maräng.
Snyggast blir ju så klart att spritsa på den. Vilket jag inte gjorde.
Ställ i in i ugnen så marängen får färg. 3-5 minuter bara så inte stå och drömma. Då får du smält glass.
Nu ska jag snart iväg till Frövi. Det är dags för bokklubbsträff. Ska bli kul att träffa tjejerna och äta gott.
Ha en skön kväll!
Kram Christine