Hej,
Penicillinmannen har fått dela med sig, så stundtals känner jag mig bättre.
Igår kväll lagade vi en jättegod gratäng. Receptet snubblade jag över på den fina bloggen Bara en kaka till, som i sin tur har hittat det på en annan blogg. Det här kan bli ett riktigt vandringsrecept.
Receptet var enkelt och det blev verkligen supergott. Ska pröva att göra den med kyckling också. Har du inte planerat något för kvällens middag tycker jag att du ska pröva det här.
Till 4 personer:
300-400 g strimlad lövbiff/ kyckling/ fläskfilé
3 msk soja
2 msk kalvfond
pressade vitlöksklyftor – antal beroende på dina smaklökar
150-200 g färska champinjoner
1 strimlad purjolök
1 hackad röd paprika
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
ca 150 g ädelost
lite timjan
grovmalen svartpeppar
lite salt
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att strimla lövbiffen och lägga den i en stor skål tillsammans med soya, fond och pressad vitlök. Låt den marinera där medan du förbereder grönsakerna, som ska hackas och stekas lätt i lite smör. Fräs även svampen i lite smör, och lägg paprika, purjolök och svamp i botten på en smord ugnsfast form.
Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan, den kommer att bli färdig i ugnen sedan, och köttet blir väldigt saftigt och gott.
Till såsen börjar man med att koka upp grädden. Häll en liten skvätt av den kalla grädden i en liten rednings-shaker och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden. Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka någon minut tills osten har smält ner i såsen. Häll såsen över köttet som bilden visar, och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns.
Servera gratängen med ris, pressad potatis eller pasta.
Strimlad lövbiff och grönsaker utgör basen.
Lövbiffen fick gosa till sig i en marinad av soja, vitlök och kalvfond.
Paprika, purjolök och champinjoner frästes i smör innan de las i ugnsformen.
Det marinerade köttet lägger man sedan ovanpå de frästa grönsakerna.
En sås på grädde och ädelost ( vi tog gorgonzola) blir en krämig topping.
Istället för grädde använde vi en burk Gratäng-crème
Såsen häller man på köttet och grönsakerna.
Sen ska gratängen in i ugnen i ca 25 minuter.
Vi åt gratängen med råris och en sallad till.
Inte världens mest snygga maträtt men GOD!