Hej,
För några veckor sen kom bakturen till polarkakor. Jag hittade receptet på www.hembakat.se. De såg goda ut och funkade absolut till frukost, men jag måste säga att fluffiga tekakor är godare. De är dock ganska lika tekakor, men gjorda på rågsikt och lite plattare och segare. Jag bakade dem kvällen innan jag skulle servera dem till frukost på jobbet men det gjorde faktiskt inget. De smakade bra och var inte torra. Brukar annars kalljäsa i kylen och grädda bröden på morgonen för riktigt färskt bröd.
Jag älskar de här brödpåsarna som jag har köpt på PAC-butiken. Perfekt att förvara bröd i över natten.
Det är dags att baka bröd igen. Det är ju så gott och nu har vi gjort lite plats i frysen. Tror nog att det finns en del som kan tänka sig att ta emot lite nybakat bröd också, vilken tur att det finns så många recept jag vill pröva 🙂
Inte helt lätt att få till runda kavlade bröd men man får i snitsen efter ett tag.
Perfekt bröd att lägga ett stekt ägg och en skinkskiva på.
Till ca 20 st polarkakor behöver du:
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt
Gör så här:
Smält smöret, tillsätt vattnet och värm allt till ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsammans med sirap och salt.
Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa bunkens kanter när den är färdigarbetad. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 275 grader. Lägg bakplåtspapper på flera plåtar.
Dela degen i ca 20 jämnstora bitar. Trilla bitarna till runda bollar och kavla ut dem till rundlar, ca 16 cm i diameter, på lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 10 min.
Grädda bröden mitt i ugnen i 3–5 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.