20130620-074951.jpg

Midsommar är strax här, en av de stora högtiderna här i Sverige och en riktig matfest. Vad har ni för traditioner? Sill och nubbe till lunch och grillat på kvällen? Så ser det i alla fall ut för oss. Vi gör olika saker varje år, i år ska vi ut på landet och fira tillsammans med vänner och deras familj. Jag håller tummarna för bra väder men jag är realist, hur ofta är det bra väder på midsommar?

Hur vädret än blir så ska vi äta gott. Här är en chans för mig att laga en massa gott. Det blir lite av knytis i år, och eftersom det här är människor jag inte har träffat förut kan jag köra några gamla favoriter. Vad jag ska laga får ni se kväll, och det är sådant ni själva kan göra på fredag förmiddag.

20130620-075046.jpg

Men nu tänkte jag visa er dagens fikatreat för mina jobbarkompisar. En tårta som passar perfekt som midsommartårta. Jag brukar göra en jordgubbsmoussetårta på browniebotten med daim och den är en riktig hit vill jag lova. Jag gjorde den till min systers möhippa förra året.

Den är ju supergod och som sagt väldigt uppskattad men jag tycker ju om att pröva nya saker så i år blir det en variant på den tårtan. Jag gjorde en liknande botten, fast med mörk choklad istället för daim, och så bytte jag ut jordgubbarna mot en frisk flädermousse med en touch av citron.

Till en 24-cm form behöver du:

Browniebotten:

120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
flingsalt
1 1/2 dl vetemjöl
smör och kokosflingor eller ströbröd till formen

Flädermousse:

2 gelatinblad

3 äggulor

1 dl socker

1/2 tsk vaniljsocker

1 dl konc fläderblomssaft

1 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

finrivet skal från 1 citron

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och bröa formen. Häll i smeten.

Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.

Flädermousse:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem lite. Rör ner dem i saften och låt smälta.
Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal.
Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.

Dekorera med ätbara blommor eller jordgubbar.

 

20130620-075142.jpg

Print Friendly, PDF & Email
Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273