Det finns en debatt om barns övervikt och vilka saker som bidrar till den. Smör är klassat som farligt. Så farligt att det beslutades att det inte skulle serveras i skolorna i Stockholm. I Örebro har kidsen kunnat fortsätta bre mackorna med Bregott.

Anledningen till förbudet var att det bestämdes att man skulle följa Livsmedelsverkets rekommendationer.

De innebär att matfettet ska vara lättmargarin och mjölken lätt för att minska andelen mättat fett i maten.

 Nu är det beslutet upphävt och Stockholms-barnen kan slippa lättmargarinet, om de vill. Tanken är att de ska ha valmöjligheter och att fler produkter än smör ska erbjudas. Valmöjligheter är bra.

En liten undran jag har bara; mättat fett är inte bra det vet vi ju. Men mjölk med 3% fett och smör på mackan (visserligen 40%) är i mitt tycke inte så farligt. Det är ju inga större mängder egentligen. Men hur är det med fredagsmyset, lördagsgodiset och belöningen en del barn får när de har varit snälla eller bara ska vara tysta?

Kan det vara så att lilla Pelle och Lotta kanske är en aning för runda för att de äter väldigt mycket av allt det och sköljer ner det med läsk, samtidigt som de tittar på TV och sitter framför datorn? Kan det vara så?

Min dotter får Bregott på mackan och dricker mjölk till maten. Det ska hon få fortsätta att göra. Däremot försöker vi begränsa TV-tittandet och lördagsgodis för henne är ett Kinder-ägg eller en yttepytte chokladkaka, som vi gärna tar med ut i skogen när vi är ute hela familjen.

Ja det är präktigt värre, men rätt smart tycker jag.

Hur gör ni i era familjer, och vad tycker ni om denna smörhysteri?

Kram Christine

 

Print Friendly, PDF & Email
Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273