Hej, 

Regn och åter regn för med sig en hel del bra saker. Som svamp. Skogarna är fulla med svamp och det är en underbar tid för alla oss skogsmullar som gärna myser omkring bland mossa och stubbar i jakt på skogens gula guld. Det finns ju så klart många andra ätbara och goda svampar än den vanliga gula kantarellen.

Trattkantarellen till exempel. Det har varit skralt med denna goda svamp de två senaste åren men nu är ordningen återställd och skogarna är fullproppade.

Jag är uppväxt med svampplockning och då speciellt trattkantareller. Så enkel att hitta och plocka då de växer i klungor. Gula kantareller kan ju som de flesta svampplockare vet, vara klurigare att hitta. Helgnöjet under min barndom var ofta att åka ut i skogen och nu gör jag likadant med min familj. Så härligt att vara ute i naturen och fylla svampkorgen samtidigt. 

Jag älskar att plocka både svamp och bär men genom åren har jag lärt mig att hejda mig själv. Lika roligt som det är att plocka, lika trist är det att rensa. Så nu för tiden plockar vi mindre mängd än förr. 
Det finns så mycket god mat man kan göra med svamp. Vill man inte använda den färsk så går det bra att förvälla och frysa in eller torka. Perfekt att ha i vinter till såser, gratänger och omeletter.

Svamppasta är en god maträtt som går snabbt att laga. Jag visste inte vad jag skulle laga till middag ikväll men kände att trattisarna i skålen på bänken måste vara med på något sätt. Kylskåpet saknade det mesta så här gällde det att tänka till.

Det fick bli spagetti med smörstekta trattisar med vitlök, schalottenlök och gröna ärtor för att liva upp det hela lite.

Jag hackade vitlök och schalottenlök och fräste i stekpanna i smör och olja, tillsammans med trattisar. När det hade fräst en stund så hällde jag i lite frysta gröna ärtor som fick tinas och värmas i pannan.

Jag toppade spagettin med svampröran och kryddade med viltkrydda, flingsalt och riven parmesan.

Det blev en nyttig pastarätt utan grädde. Smakade ljuvligt som den var men visst kan man tillsätta en skvätt grädde i stekpannan om man vill och låta svamfräset gotta till sig lite mer. En skvätt konjak eller vitt vin skulle också göra sig bra i.

Bacon eller sidfläsk till funkar bra om man inte vill hålla rätten vegetarisk.

Så ut i svampskogen i helgen och börja leta!

Print Friendly, PDF & Email
WordPress › Fel

Det har uppstått ett kritiskt fel på webbplatsen.

Läs mer om felsökning i WordPress.