När jag bjuder på middag tycker jag om att ha tema på maten, ett land, en högtid eller något annat som går som en röd tråd genom middagen.
Ikväll kommer tjejerna från min avdelning hem till mig på after work. Jag har planerat en fransk måltid som jag tror och hoppas ska bli bra. Till det franska drycker så klart!
Eftersom jag är en efterrättsmänniska så börjar jag med den 😉
Den bästa franska desserten är creme brulee, denna ljuvliga skapelse av lenaste kräm gjord på grädde och ägg, inga lightprodukter! och med sitt gyllene knäckiga täcke av socker. Tack Frankrike!
Många ägg går det åt när man ska göra creme brulee till många.
Jag använder mig alltid av äkta vanilj, antingen stång eller som här, bara de fina fröna.
1 tsk av detta pulver motsvarar 1 vaniljstång.
Istället för att göra individuella bruleer, vilket är väldigt trevligt, gjorde jag denna gång en enda stor, med bra resultat. Smidigt med bara en form att hälla smeten i.
Till en ugnsform, ca 8 port behöver du:
12 äggulor
4 dl vispgrädde
6 dl röd mjölk
160 g socker
2 st vaniljstänger el 2 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader, lite lägre om varmluftsugn. Lägg vaniljfrön och urskrapade vaniljstänger tillsammans med lite av sockret i en kastrull. Häll i grädde och mjölk och värm en stund under omrörning.
Blanda äggulor med resten av sockret i en bunke och vispa ihop. Ta bort vaniljstängerna och häll gräddblandningen i äggblandningen.
Vispa ihop.
Smörj en stor form, häll smeten i formen.
Ställ formen i en ugnsform och häll på varmt vatten. Vattnet ska nå upp till halva höjden på formen med smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller till det har stelnat.
Man kan också stänga av ugnen efter 30 minuter och låta stå över natten.
Så gjorde jag.
Låt stå i kylen till servering.
Vid servering; strö över rikligt med socker och bränn av med brännare eller under grillen i ugnen.