Min födelsedag ordnade ju upp sig allteftersom dagen gick. Presenter från jobbarkompisarna stod på skrivbordet när jag kom till jobbet. På förmiddagen dök det upp en blombukett och chokladask från sambon. När jag kom hem från jobbet fick jag min present, ett jättefint makroobjektiv till kameran och sen på kvällen lagade sambon mat, bouillabaisse, och bjöd på italienskt bubbel.

Så ja, han är förlåten och allt glömt till nästa års födelsedagsmorgon 🙂

Det här är en av sambons favoriter, inte ”riktig” champagne men väl så god, för en rimlig peng dessutom. Vi köpte lådvis med denna till vår förlovningsfest för fyra år sedan.

 Bouillabaisse är en fransk fisk- och skaldjursgryta, med saffran, grädde och vitt vin. Supergott och en favorit hos oss båda. Sambon är ju inte så mycket för fisk i vanliga fall men tillagat på detta sätt går det bra.

Receptet som sambon använde sig av är detta, från en av Per Morbergs kokböcker.

Till 4 portioner behöver du:

400 g fiskfilé, ett par olika sorter (t.ex. lax, kattfisk, kolja)
0.5 st purjolök
1 st gul lök
1 st morot
2 st selleristjälkar
3–4 msk olivolja
3 st vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
2–3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
0.5 l fiskfond eller hummerfond
salt och nymalen vitpeppar
1 dl färska örtkryddor (timjan, basilika)
1 knivsudd chilipeppar
1 kg blåmusslor
200 g skalade räkor

Gör så här:

 Skär fiskfiléerna i cirka 3 cm stora bitar.
 Skölj och strimla det vita på purjolöken. Skala och hacka löken och moroten och skär sellerin i fina bitar.
Fräs alltsammans utom fisken i oljan i en gryta. Pressa i vitlöken.
 Tillsätt vin, grädde, tomatpuré, saffran, fiskfond, salt och kryddor och låt soppan sjuda cirka 10 minuter.
Skölj och borsta musslorna noga. Släng alla som är trasiga eller som redan har öppnat sig. Lägg dem i grytan.
Lägg i fiskbitarna och låt soppan koka upp och sedan sjuda i några minuter. Fisken ska inte koka sönder.
Ta av grytan från värmen och lägg i räkorna.

Låt soppan dra ett par minuter innan du serverar den. Servera med ett gott bröd till.

Självklart åt vi soppan med färskt surdegsbröd, detta var smaksatt med pesto.

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Sambons pulled beef-tallrik

2016-03-06 23:01:02
christine95hotmail-com

18

En gång gatuhund alltid gatuhund

2019-06-03 21:48:20
christine95hotmail-com

8

Ost- och gräslöksscones

2019-06-01 08:18:10
christine95hotmail-com

8

Ledig fredag = baka

2019-05-31 07:43:03
christine95hotmail-com

8

Snabba ostfrallor

2019-05-30 06:37:37
christine95hotmail-com

8

Nordström är en ny favorit

2019-05-26 20:55:34
christine95hotmail-com

8

Orrefors Avantgarde

2019-05-22 21:42:11
christine95hotmail-com

8

Klassisk sirapslimpa

2019-05-09 17:18:58
christine95hotmail-com

8

Pimientos de Padrón – supergott och nyttigt snacks

2019-05-08 15:14:13
christine95hotmail-com

8

Dubbla kladdkakecookies med chokladfrosting

2019-05-06 16:06:08
christine95hotmail-com

8

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273