I förra veckan bakade jag en av de allra godaste cheesecakes jag ätit. Cheesecake kan aldrig bli fel, enligt mig, och dulce de leche kan jag ju äta direkt ur burken, SÅ den kombinationen är ju en skapelse från bakhimlen 🙂
Det som är så bra med cheesecakes är att de går att förbereda och inte blir sämre av att stå en dag eller två.
Jag hittade det här receptet på den fina matbloggen Louises spis. Alltid en massa gott och superfina bilder. Hon har i sin tur hittat receptet/idéen till cheesecaken på en amerikansk sida. Så är det med recept, de går runt och delas, provlagas och ändras lite här och där så att nya varianter uppstår. På så sätt sprids recepten över hela världen. Häftigt!
Det jag tycker om med denna cheesecake, förutom kolan så klart, är att digestivebottnen är utbytt mot en slags mördegsbotten. Mycket godare än trista digestivekex!
Till en cheesecake behöver du:
115 g strösocker
1 tsk vaniljextrakt
½ tsk salt
220 g vetemjöl
460 g cream cheese
1 (knapp) dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
2 stora ägg
ca 1½ dl dulce de leche (koka en burk kondenserad mjölk i minst en timme)
2 nypor flingsalt
Gör så här:
Rör samman dulce de lechen med lite salt och klicka ut nästan hela burken i ostsmeten, se till att det finns smet mellan varje klick. Ta en kniv eller gaffel och dra runt smet samt kola lite så att det blandas i fina virvlar.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter, eller tills fyllningen har puffat upp men fortfarande dallrar när man rör formen.
Pajskalet innan gräddning…
…och efter gräddning.
Cream cheese, socker och vaniljarom ska vispas till en smet.
När äggen har vispats i är det dags för kolasåsen.
En sked till bagerskan också 🙂
I med smeten i det förgräddade pajskalet, klicka i resten av kolasåsen (här har den hunnit sjunka till botten och syns nästan inte). Dags att grädda!