I förra veckan bakade jag en av de allra godaste cheesecakes jag ätit. Cheesecake kan aldrig bli fel, enligt mig, och dulce de leche kan jag ju äta direkt ur burken, SÅ den kombinationen är ju en skapelse från bakhimlen 🙂

Det som är så bra med cheesecakes är att de går att förbereda och inte blir sämre av att stå en dag eller två.

Jag hittade det här receptet på den fina matbloggen Louises spis. Alltid en massa gott och superfina bilder. Hon har i sin tur hittat receptet/idéen till cheesecaken på en amerikansk sida. Så är det med recept, de går runt och delas, provlagas och ändras lite här och där så att nya varianter uppstår. På så sätt sprids recepten över hela världen. Häftigt!

Det jag tycker om med denna cheesecake, förutom kolan så klart, är att digestivebottnen är utbytt mot en slags mördegsbotten. Mycket godare än trista digestivekex!

Till en cheesecake  behöver du:

Botten

 

200 g smält smör (fortfarande lite varmt)

 115 g strösocker

 1 tsk vaniljextrakt

 ½ tsk salt

 220 g vetemjöl

 Fyllning

 460 g cream cheese

 1 (knapp) dl strösocker

 1 tsk vaniljextrakt

 2 stora ägg

 ca 1½ dl dulce de leche (koka en burk kondenserad mjölk i minst en timme)

 2 nypor flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform utvändigt med aluminiumfolie. Rör samman ingredienserna till botten i en bunke. Degen ska gå ihop men kommer att vara mjuk och rätt fuktig, lite oljig. Tryck ut degen i botten och en bit upp på sidorna av springformen. Förbaka skalet i ca 20-25 minuter, eller tills det fått en vacker gyllene färg, Ta ut och låt det svalna.
Sänk värmen i ugen till 150 grader.
Vispa upp osten tillsammans med socker och vanilj med en elvisp i en bunke tills det är krämigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner en stor matsked av dulce de lechen. Häll ner smeten i formen.

 Rör samman dulce de lechen med lite salt och klicka ut nästan hela burken i ostsmeten, se till att det finns smet mellan varje klick. Ta en kniv eller gaffel och dra runt smet samt kola lite så att det blandas i fina virvlar.

 Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter, eller tills fyllningen har puffat upp men fortfarande dallrar när man rör formen.

Ta ut kakan och låt den svalna helt innan den ställs i kylskåp minst 4 timmar (men helst 24) innan den skärs upp. Servera gärna med resterande kolasås på toppen.

Pajskalet innan gräddning…

…och efter gräddning.

Cream cheese, socker och vaniljarom ska vispas till en smet.

När äggen har vispats i är det dags för kolasåsen.

En sked till bagerskan också 🙂

I med smeten i det förgräddade pajskalet, klicka i resten av kolasåsen (här har den hunnit sjunka till botten och syns nästan inte). Dags att grädda!

Förlåt den dåliga bilden, den är tagen med mobilen, sent på kvällen.
Men det är den enda jag har och visar ändå hur smaskig den här godingen är, med sina olika lager.
(Håller ca 4-5 dagar i lufttät förpackning i kylen och kan frysas).
Vad väntar ni på? Ut i köket och vispa ihop något som kommer förföra varje person som tar en tugga av den.
Kram Christine
Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Dulce de leche tiramisu

2014-03-03 08:00:34
christine95hotmail-com

18

Sweet Heavenly Dulce de Leche

2012-08-31 08:00:56
christine95hotmail-com

18

Semmelrulltårta

2022-01-23 18:22:32
christine95hotmail-com

8

Blomsterdekorerad champagneflaska

2021-12-28 14:17:31
christine95hotmail-com

8

Julkalendern 2021 – lucka 23 – tomtegrötspannkakor

2021-12-24 02:15:25
christine95hotmail-com

8

Julkalendern 2021 – lucka 21 – rödvinsfräst chorizo

2021-12-21 21:15:12
christine95hotmail-com

8

Julkalendern 2021 – lucka 20 – cake pops med pepparkakssmak

2021-12-20 23:41:01
christine95hotmail-com

8

Julkalendern 2021 – lucka 19 – smörstekta lussekatter

2021-12-19 21:58:04
christine95hotmail-com

8

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273