Hej,

Vilken vi hade igår! Trevliga vänner som vi inte hade träffat på länge kom över till oss för att tillsammans njuta av god mat.

Med den här gruppen av vänner har det fallit sig så att vi brukar ha knytkalas. Ett himla bra koncept, som jag den första gången vi gjorde det, var lite skeptisk till. Men jag är inte den som är den, jag kan ändra mig och det har jag gjort. Lika roligt som jag tycker det är att laga allt själv och få en middag med rätter som hör ihop med tema eller smaker, lika roligt är det att inte veta hur det färdiga middagsbordet kommer se ut. Dessutom är det skönt att hinna sitta ner och ta en drink innan vännerna kommer, för att man redan är klar med det man skulle göra.

Vi bidrog med fiskerman tacos på grillad lax, med mangosalsa. Ett recept från Lisa Lemke.

Laxtacos med mangosalsa, 4 port. 

Du behöver:

 500 g laxsida med skinn
salt  och peppar

Marinad

5 st lagerblad
0.5 dl neutral olja, t.ex. majsolja
1 st lime, skal och saft
1 dl koriander, hackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1.5 tsk malen spiskummin
3 krm cayennepeppar

Mangosalsa

250 g fryst och tinad mango
1.5 st tomat
ca 0.5 st chili, urkärnad
0.5 dl koriander, hackad
1.5 msk limesaft
1 st lime, skalet

Gör så här:

 Smula eller mortla lagerbladen till marinaden fint. Blanda dem med resten av ingredienserna i en liten bunke.

Lägg laxen i en liten form, massera in marinaden på laxens ovansida. Täck över med plastfolie och låt vila i kylskåp i högst 20 minuter.

Gör mangosalsan under tiden. Lägg den tärnade mangon i en skål.

 Kärna ur tomaterna med en sked och strimla resten fint.

Strimla även chilin.

 Rör ner alltsammans i skålen tillsammans med koriander samt limesaft och skal.

Krydda med salt och svartpeppar.

Krydda laxen med salt och svartpeppar och grilla den med skinnsidan neråt över het glöd i 7–9 minuter, eller tills köttet är genomlagat och flikar sig när du petar i det med en gaffel.

 Servera laxen i tacoskal med mangosalsa, skivad rödlök och koriander samt limeklyftor vid sidan av.

Mumsigt focacciabröd.

Kommer ni ihåg frukten jag kokade igår?

Jag la den i ett pajskal av färdigkavlad smördeg och rev mandelmassa över den.

Sen gräddade jag pajerna i ca 20 minuter i 175 grader C varm luft.

Servera med lättvispad grädde.

Vi har redan bokat in nästa träff, en dag med julpyssel i december. Ahh ser så mycket fram emot. Baka kakor, göra godis, dricka glögg, kanske lite pulka och varm choklad (håller tummarna för snö i år). MYSPYS!

Nehej, dags att åter gå till bröllopsprogrammen.

Jag skär, bigar, viker, stansar, präglar och trär band.

Ett par dagar till och sen är jag klar!

Ska bli så roligt att gå på bröllopet. Tror att jag har hittat rätt  klänning också.

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Tortilla med ädelost och plommon

2019-08-23 12:19:49
christine95hotmail-com

18

Ugnsbakade plommon till både frukost och mellanmål

2019-08-19 22:30:22
christine95hotmail-com

18

Krämig dijon- och vitlökssås med honung

2019-08-13 13:22:06
christine95hotmail-com

18

Krossad potatis och vitlökssmörsfyllda champinjoner

2019-08-10 17:41:44
christine95hotmail-com

18

Pinocchiokladdkaka med vit choklad- och citronfluff

2019-07-31 14:13:45
christine95hotmail-com

18

Rabarberkräm till frukost och mellanmål

2019-07-23 09:45:02
christine95hotmail-com

18

Proteinrik och mättande kesosmoothie

2019-07-19 21:36:40
christine95hotmail-com

18

Smulpaj med rabarber och jordgubbar

2019-06-27 09:04:29
christine95hotmail-com

18

Ost- och gräslöksscones

2019-06-01 08:18:10
christine95hotmail-com

18

Pimientos de Padrón – supergott och nyttigt snacks

2019-05-08 15:14:13
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273