Härliga fredag!
Det är min tur att bjuda på fika på jobbet (vi har en fikaklubb som tar fikarasten och framför allt fredagsfikat på STORT ALLVAR). Jag blev inspirerad igår av födelsen av en ny prinsessa, så det blev en prinsesstårta. Jag är dock inte så förtjust i klassikern med ett ton grädde i så jag brukar göra en egen variant. Mindre grädde, mer frukt och bär, inte så söt men gudomligt god. Går självklart att variera efter smak/säsong. När jag var och handlade fick jag syn på dessa, och kunde inte motstå dem.
Det är en aning tidigt, även om dessa kommer från Spanien men de såg så oerhört fina ut och talade till min sommarlängtan. Jag får lite dåligt samvete att köpa något som är så helt utanför säsong (miljötänk osv) men de var så billiga, vilket egentligen gör det hela värre, eller hur?
Hur som helst, de smakade gott och fick bli del av tårtan, här kommer receptet på den:
Tårbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1-2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner övriga ingredienser och häll smeten i en smord springform (en form med löstagbar kant). Grädda i 175 grader i 35 minuter. Låt den svalna lite och dela sen i i tre bottnar.
Fyllning:
sylt (jordgubb, hallon eller varför inte blåbär?)
vaniljkräm, recept hittar du HÄR
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 lime, rivet skal
2 matskedar koncentrerad fläderblomssaft
25 gram mandelmassa , riven
1 pkt fryst mango (tinad) – valfritt ta vilken frukt/bär du vill
2-3 passionsfrukter- – valfritt ta vilken frukt/bär du vill
jordgubbar- – valfritt ta vilken frukt/bär du vill
Överst:
Kavlingsmarsipan i valfri färg alt. färdigt marsipanlock
2 dl creme fraiche ( ev. med vispad grädde)
dekorationer
florsocker
Gör så här:
Blanda grädde, crème fraiche, saft, limeskal och vispa hårt. Vänd ner den rivna mandelmassan tillsammans med frukt och bär. Bred sylt och vaniljkräm på den understa tårtbotten,
lägg på tårtbotten nummer två och bred på gräddfyllningen. Avsluta med den sista tårtbotten,
bred på crème fraiche ovanpå och på sidorna och lägg på den utkavlade marsipanen.
Dekorera med marsipanfigurer och sikta över lite florsocker vid servering (enklast att göra med en tesilskula)