Hej,
Förlåt för bloggtystnaden här. Det har varit fullt upp med skogsturer, firande av Mini-mes födelsedag och på igår kväll var jag så trött att jag somnade runt 21-tiden. Väldigt olikt mig men hade bara fått ca 4 timmars sömn på natten, vilket tog ut sin rätt.
Jag jobbar fortfarande på mitt jobb samtidigt som jag försöker fixa med förberedelserna inför butiksöppningen den 4/9. Dagen D närmar sig med stormsteg och jag längtar verkligen till det. Innan dess försöker jag njuta av sovmorgnar, aktiviteter med familjen och annat som jag inte kommer ha så mycket tid med sen. Idag satt jag en stund på en altan och pratade med en vän och njöt av den underbara värmen.
Imorgon ska det dock regna har jag hört, så då tycker jag att du ska baka lite bröd. Rosenbröd är väldigt gott och perfekt till bufféer. En del tycker att det är svårt att rundriva deg till fina frallor och det tar också lite tid. Men tryck ut degen i en långpanna och få ett bröd som du sen skär i bitar. Passar fortfarande lika bra till buffén men också till att göra matiga mackor av.
Jag använde recept på rosenbröd från Kryddburken.
Till en långpanna behöver du:
50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
0,5 dl ljus sirap
1 tsk salt (jag tog en nypa flingsalt)
12 – 13 dl vetemjöl
1 ägg och vallmofrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader (använd gärna termometer och kom ihåg att hellre lite för kallt än lite för varmt, blir det för varmt dör jästen) Häll smör- och mjölkblandningen över jästen och rör till jästen har lösts upp.
Tillsätt sirap, salt och nästan allt av mjölet, spara nån dl till utbakning. Arbeta ca 5 min för hand eller i maskin. Låt degen jäsa 40 minuter under bakduk.
Tryck ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Skåra försiktigt rutor i degen och låt den jäsa igen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader C.
Pensla degen med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills bröden har fått fin färg.
Det här blev jättegott bröd som blev luftigt men ändå stadigt, så det klarar lite tyngre fyllningar om man vill göra dubbelmackor. Passar till alla slags pålägg; från ost och marmelad till rostbiff och pepparrotsmjukost.