Hej,
Snart är det helg igen och enligt väderleksrapporten ska det blir riktigt fint väder! Underbart!
Lagom till helgen kommer jag med ett tips på en god och ganska så nyttig frukostgratäng. Ett annorlunda alternativ till den vanliga frukostmackan som är lätt att göra.
Vill du göra den allergivänlig kan du använda glutenfritt bröd och laktosfri mjölk av något slag.
Man kan till och med utesluta äggen om man vill.
Till tre stycken portionsformar behöver du:
4 skivor bröd
1 banan
2 dl frysta hallon
125 ml mjölk
3 ägg
en nypa kardemumma
1,5 tsk vaniljextrakt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader C.
Smörj tre små ugnsfasta formar med lite smör. Skär bort kanterna på brödet och skär brödskivorna i bitar. Fördela brödbitarna mellan de tre formarna. Mosa bananen i en bunke och blanda med hallonen, mjölken, äggen, kardemumman och vaniljextraktet.
Häll mjölkblandningen över brödet och se till att mjölkblandningen kommer ända ner i botten på formarna så att alla brödbitarna blir täckta.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Det här är inte en jättesöt rätt, vilket är bra om man vill äta nyttigare av någon anledning. Bananen gör det lagom sött.
Vill man ha mer sötma kan man strö lite socker över gratängen innan servering eller servera lönnsirap till.
Ha en skön fredag!
Kram Christine