Veckans första middag var en hit hemma hos oss och påminner en del om rätten ägg i currysås som vi ofta gör. Konceptet är samma, en tomatbaserad sås och ägg, här blir den ännu mer matig med majs, bönor och fetaost. Äggen pocheras i såsen istället för att hårdkokas och få puttra i såsen. Men enkel och billig mat som går hyfsat snabbt att göra i båda fallen. Vem vill inte ha det?
Det var sambon som lagade maten och han skippade bönorna som egentligen ska vara med, eftersom han inte tycker om bönor, kikärtor och liknande. Det funkade ändå men jag hade gärna haft bönor. Nästa gång vi gör denna rätt så får han helt enkelt peta undan bönorna.
Bilden kommer aldrig vinna pris för snyggaste matfoto men tro mig, det var riktigt gott. Perfekt en regnig höstdag.
En annan sak som sambon glömde/valde bort är bröd. Hade varit perfekt med en skiva surdegsbröd att suga upp såsen med. Det finns alltså plats för förbättringar. Koriandern tänkte han också skippa men där satte jag stopp, så det blev färsk koriander på min tallrik. Det är så galet gott med färsk koriander och det gör sig verkligen bra till kryddig mat. Men det är som oliver, hate it or love it.
Till 4 portioner behöver du:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd chili
1 burk svarta bönor
1 burk majs
1 msk tomatpuré
2 tsk malen spiskummin
2 tsk råsocker
2 dl rött eller vitt vin eller vatten
1 burk krossade tomater
6 ägg
150 g fetaost
1 kruka koriander
Salt och peppar
Olja till stekning
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär zucchini i bitar. Finhacka chili.
Sila bönor och majs.
Hetta upp rejält med olja i en stor stekpanna eller traktörpanna. Fräs lök, vitlök, zucchini och chili några minuter tills det börjar få färg. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och råsocker och fräs vidare ett par minuter så att tomatpurén och sockret karamelliseras lite. Slå på vin eller vatten och låt nästan allt koka in.
Tillsätt krossade tomater och låt koka upp. Låt puttra på svag värme ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt, peppar och eventuellt lite mer socker.
Gör hål i tomatsåsen och kläck äggen i tomatsåsen. Sänk värmen och sätt på ett lock. Låt puttra ca 5 min och tillsätt sedan majs och bönor runtom äggen. Låt puttra vidare ett par minuter till, tills äggen är nätt och jämt genomkokta.
Smula över fetaost och koriander och servera!
Kom ihåg brödet till, det gör maträtten komplett!