God morgon och glad midsommar!
Jag glömde ge er receptet på den cheesecake jag ska ha med mig till midsommarfesten idag. Gör ni den nu på förmiddagen så blir den alldeles lagom som förrätt till middagen i kväll.
Det här receptet räcker till en form på ca 24 cm:
Botten:
250 g kavring
75 g smör
Fyllning:
3 st gelatinblad
400 g cream cheese
300 g lätt crème fraiche
1 liten gul lök
1 msk vitvinsvinäger
1 tub pepparrot
salt och peppar
Garnering:
löjrom och kallrökt lax ELLER rökt renkött och hackad rödlök
Gör så här:
Skär bort kanterna på kavringen. Smält smöret. Mixa bröd och smör i en matberedare. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Låt botten stå i kylen ca 10 min.
Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 min. Rör ihop färskost och creme fraiche.
Skala och hacka löken. Lägg löken i en skål och häll över vinägern. Rör ner pepparrot, lök och kryddor i färskoströran. Ta upp gelatinet och smält det med lite av färskoströran i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Vispa i gelatinet i resten av färskoströran.
Häll smeten i tårtformen, jämna till ytan och ställ formen i kylen 5–6 timmar.
Tårtan kan ni sen garnera som ni vill. Antingen med rullar av kallrökt lax och löjrom/stenbitsrom eller så kan ni göra som jag ska göra idag och servera cheesecaken tillsammans med rullar av rökt renkött och hackad rödlök.