Även inom mat går det trender. Ingen som är intresserad av bakning kan väl t.ex. ha missat att överdådigt dekorerade cupcakes och pastelliga makroner/macarons har varit väldigt hett och inne de senaste åren. Eller ta surdegen, som verkligen har fått kliva fram i rampljuset.

 

Så inom matlagningsvärlden försöker man också lyfta fram ”nyheter”. Maträtter och råvaror från exotiska länder, eller något från vårt eget avlånga land som man kan göra exotiskt och speciellt.

Nu har turen kommit till peruansk mat. Någon som varit i Peru? Det står på min lista över länder jag gärna vill besöka. Tänk all den fantastiska natur och historia som finns där! God mat tydligen också. Jag är inte förvånad, med tanke på vilka råvaror de måste ha tillgång till (en del har vi ju tagit hit till oss också) bör man kunna laga gudomligt god mat. 

Tydligen har det peruanska köket influenser från både Europa, Asien och Afrika och dessutom stor samhörighet med naturen. Med tanke på dagens ekotänk inom restaurangvärlden låter det som att det ligger helt rätt i tiden.

 

Den peruanska nationalrätten är ceviche. En fisk- och skaldjursrätt, som faktiskt är populär även i andra sydamerikanska länder. Det påminner om sushi i texturen. Det är rå fisk helt enkelt. Fast här ofta krydddad med lime, chili och koriander.

Kära sambon och min yngsta svägerska tycker det är riktigt gott, så det dyker upp på middagar lite då och då. Senast som förrätt på juldagens kalkonmiddag. Det är inte min favoriträtt och jag skippar den helst om jag kan.

Men å andra sidan är jag inte speciellt förtjust i sushi med rå fisk heller, utan äter hellre det man brukar kalla gravidsushi. Fisken är då utbytt mot räkor (ej råa) eller grönsaker.

 

Vill du pröva att laga ceviche kommer här ett recept, från www.recept.nu

Till 4 portioner behöver du:

150 g lax
150 g hälleflundra
1 kruka koriander
6 st lime
1 st apelsin
1 st chili
1 1/2 st vitlöksklyfta
1 msk socker
salt

Gör så här:

 Pressa ner saften av limen och apelsinen i en bunke.

Kärna ur chilin och hacka den tillsammans med koriandern och vitlöken. Blanda ner hacket i limen och apelsinen.

Skär fisken i cirka 1 centimeter stora kuber (större kuber behöver längre tid i vätskan).

Lägg ner fisken i bunken och smaka av med salt och socker.

Låt stå i kylen i 40 minuter till 1 timme och ta sen fram den igen. Smaka och servera när du tycker fisken är lagom i smak och konsistens (fisken ska vara vit och fast).

Servera gärna cevichen i glas på fot.

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Påskmat!

2021-03-30 19:40:01
christine95hotmail-com

18

Tips på aktiviteter för påskhelgen

2020-04-11 01:49:51
christine95hotmail-com

18

70% på Accent

2020-02-27 06:53:20
christine95hotmail-com

18

Fluffiga frallor på 15 minuter

2020-02-23 09:41:52
christine95hotmail-com

18

Avslutar jobbveckan på Mocca Deli

2019-02-15 21:40:36
christine95hotmail-com

18

Ägg i tomatsås – räddaren i nöden

2019-01-16 19:36:00
christine95hotmail-com

18

Krossade tomater och krossade drömmar

2019-01-08 21:51:02
christine95hotmail-com

18

En matbloggares mardröm

2018-08-16 18:17:44
christine95hotmail-com

18

Långsamt tillagad lammstek på grillen

2018-05-01 21:29:50
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273