Kvällens efterrätt: citronmarängpaj. Jag stressade på den lite när jag bakade den, så den är inte världens snyggaste men god var den.
Perfekt påskdessert!
Jag följde ett recept där jag först gräddade pajskalen, sen hällde i citronkrämen och gräddade pajen en stund till, för att SEN ha på marängen och in i ugnen IGEN för att marängen skulle få färg. Ett bättre sätt att göra pajen på är:
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Sätt ugnen på 175 grader C.
Blanda smör och mjöl i en matberedare eller för hand, häll i vattnet och mixa/krama snabbt ihop till en deg.
Klä en pajform med degen och låt stå i kylen eller frysen i 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter, ha gärna ett lager okokt ris eller okokta gula ärtor i pajskalet under gräddningen. Det gör att pajskalet inte bubblar sig.
Så här ser pajskalet ut om man inte har något som tynger ner den under förgräddningen.
Citronfyllning
75 g smör
3 ägg
1 stor citron
1 dl socker
1 msk maizena
Smält smöret i en kastrull på spisen och tillsätt äggen ett i taget. Det får inte koka för då kan det bli äggröra! 🙂 Pressa i saften från citronen, blanda i socker och maizena. Låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknat lite.
Bred ut citronkrämen i det förgräddade pajskalet.
Maräng
4 äggvitor
1 dl socker
en nypa salt
Blanda äggvitor med socker och salt och vispa till ett hårt skum. Kom ihåg; marängen är klar när man kan vända upp och ner på skålen utan att marängen rinner ut.
Bred eller spritsa ut marängen ovanpå citronkrämen och ställ in i ugnen igen, till marängen har fått fin färg.