Hej,
Igår blev det ju inte så mycket matsnack här på bloggen, så idag blir det desto mer.
Veckans första retrorätt var Kyckling Kiev och till det en rysk varm sallad. Har varken ätit eller lagat denna kycklingrätt sen London-tiden (det är ju dock ca 10 år sen!)
Det är inga konstigheter egentligen; en panerad kycklingfilé fylld med vitlökssmör och en potatissallad med hollandaisesås.
Vitlökssmör till 4 port.
50-100 g smör
1-2 vitlöksklyftor
hackad persilja (fryst funkar bra)
pressad citronsaft
salt och peppar
Blanda alla ingredienserna till en mjuk smet. Vira in i plastfilm och forma till en rulle. Lägg i kylen eller frysen. Det går också att fylla kycklingfiléerna direkt med smöret.
Kyckling
4 kycklingfiléer
mjöl
3 ägg – sönderrörda
ströbröd
smör eller olja att steka i
Banka ut eller skär en ficka i varje kycklingfilé. Fyll med vitlökssmör och vik ihop. Häll mjöl, ägg och ströbröd i varsin låg skål/tallrik. Doppa/vänd varje kycklingfilé i först mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd.
Bryn runtom i stekpanna och stek klart i ugnen, eller stek endast i stekpanna.
Potatissallad med hollandaisesås
750 g potatis – skalad och tärnad
250 g morötter – skalad och tärnad
2 st selleristavar , tärnad
175 g gröna bönor
175 g ärtor
2 st inlagda gurkor, tärnad
1 msk kapris
Koka först upp potatis och morötter, häll i selleri, bönor och ärtor efter ca halva koktiden (kanske lite mer). Grönsakerna ska inte vara för mjuka! Häll av och låt stå.
Medan grönsakerna kokar ska såsen göras.
Hollandaisesås
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk citronsaft
175 g smör
Häll äggulor, vinäger och citronsaft i en mixer/blender och mixa ihop. Smält smöret och låt sen stå en stund så skummet sjunker till botten. Medan mixern är igång ska du sedan sakta hälla i smöret (allt utom den vita bottensatsen som du inte ska använda). Har man ingen mixer med hål för att hälla i medan apparaten är igång kan man vispa för hand eller med elvisp istället.
Smaka av såsen med salt och peppar och mixa snabbt ihop igen.
Häll de kokta grönsakerna i en skål, blanda ner den hackade gurkan och kaprisen och blanda försiktigt ner såsen. Servera med den stekta kycklingen och grönsallad.
Smöret ska egentligen rinna ut, så använd mycket smör!
Prijátnogo appetíta / pryyemnoho apetytu!