Hej du,
Hoppas att du har haft en skön söndag. Jag bjöd svärföräldrar och yngsta svägerskan på middag ikväll. När det säljs hela laxsidor brukar jag vara snabb och köpa en eller två och lägga i frysen. Perfekt att ta fram och göra ugnstekt lax när man blir många runt middagsbordet och vill att det ska gå hyfsat lätt och snabbt. Det går dessutom att variera efter säsong.
Ugnstekt lax med potatis, grönsaker och romsås, 6-10 personer,
2 kg lax
1 kg potatis
grönsaker efter säsong och smak (körsbärstomater, ärtor, bönor, sparris, fänkål, morötter, lök…)
färska örter (basilika, dill, persilja…), hackade
1citron, skivor
olivolja
2 burkar stenbitsrom/löjrom
5 dl crème fraiche eller tjock youghurt (grekisk/turkisk)
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressad
Gör så här:
´Sätt ugen på 225 grader C. Skala och koka potatisen nästan färdig. Häll av. Nu finns det två sätt att göra detta på: antingen lägger du potatis och övriga valda grönsaker i en form och laxen ovanpå grönsakerna, med skinnsidan upp ELLER laxen först i formen, med skinnsidan ner och grönsakerna runt om eller i en separat form.
Skåra laxen på ovansidan, oavsett vilken sida som är upp, på ett par ställen. Häll på olivolja, salta och peppra och gnid in i laxen. Lägg på citronskivorna och och strö över de hackade örterna.
Stäl in i ugnen ca 20-30 minuter.
Servera med romsåsen som du blandar av, crème fraiche, rom, hackad rödlök och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar och ev. lite färskpressad citron.
Till efterrätt blev det chokladmousse (också snabbt och lätt), denna gång med choklad smaksatt med citron och ingefära. Det blev en frisk och fräsch avslutning på middagen.
För 6 personer:
5 dl grädde,
100-150 g choklad (gärna smaksatt, mörk eller ljus spelar ingen roll)
2 äggulor (bästa sättet att separera äggen är att hälla ut ägget i handen och sila vitan mellan fingrarna)
Vispa grädden ganska hårt. Smält chokladen i micro eller över vattenbad. Blanda äggulorna med chokladen. Blanda först ner lite grädde i chokladen och sedan all choklad/äggblandning i grädden. Blanda ihop och häll upp i formar eller glas. Ställ i kylen eller frysen ca 1 timme. Njuut!
Vårkänsla! Rosa och grönt är en himla snygg kombo.
Vi hörs imorgon!
Kram Christine