En bra present i juletider är egengjort godis. Även om alla säkert har så det räcker och blir över. Men lite till skadar ju inte. Det ska ju räcka ett tag. Minst fram till nyår.
Min mamma har legat på sjukhus ett tag och pappar har inte hunnit fixa så mycket hemma. Det blir lugnt för dem då mamma behöver vila.
Jag är tyvärr inte hemma på julafton och juldagen men tänkte åka förbi med lite smått och gott till dem innan jag åker till Smådalarö. Bland annat dessa godisar då min pappa är en riktig gottegris.
Knäck och kola är gott men jag hittar inte termometern och orkar inte riktigt stå och koka till rätt konsistens. Nej jag ville ha snabba och enkla julgodis och skumtomtefudge och denna snickersvariant kvalar direkt in.
Skumtomtefudge:
10 skumtomtar, klippta i bitar
50 g smör
2 dl socker
1 dl vispgrädde
150 g vit choklad
Gör så här:
Blanda allt utom den vita chokladen i en kastrull och värm under omrörning tills skumtomtarna har smält.
Hacka den vita chokladen och rör ner i smeten.
Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Toppa med bitar av skumtomte och låt stelna i kylen.
Skär i bitar.
Nutella- och jordnötskrisp:
Receptet kommer från Hembakat
1 dl socker
2 dl ljus sirap
1 burk Nutella (ca 300 g)
5 dl Special K-flingor
1,5 dl salta jordnötter
200 g mörk choklad
Flingsalt
Gör så här:
Häll socker och sirap i en kastrull och smält på låg värme. Rör ner nutellan och blanda väl.
Krossa flingorna och hacka nötterna och rör ner i smeten.
Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använder en pajform. Ställ i kylen att stelna.
Bryt chokladen i bitar och smält över ett vattenbad. Bre ut chokladen på den stelnade nutella- och jordnötssmeten. Strö flingsalt över.
Låt stelna i kylskåp och skär sen i små bitar.
Båda sorterna är väldigt söta så skär godiset i små bitar och förvara dem i kylen. Båda är dock enkla att göra eftersom det mest är att röra ihop och värma smeten.