Hej,
Hoppas du haft en mysig andra advent. Här hemma har vi tagit det lugnt hela helgen. Julfest på Frimis i fredags och middag på Walvet igår. Idag fick det bli redig söndagsmiddag med långkok och efterrätt.
Julmusik har jag spelat hela dagen men Mini-me lekte med en kompis så vi flyttade julbaket till en annan dag.
Jag gjorde i alla fall en riktigt god paj med pepparkakssmak så jag fick in lite julkänsla. Dessutom blev jag av med två lite skruttiga äpplen som låg i fruktskålen.
Till en paj ca 6-8 portioner behöver du:
3 dl mjöl + 1 msk
125 g smör
2 msk socker + 1,5 dl socker
2 msk kallt vatten
2 ägg
1 dl grädde
2 äpplen
2 msk pepparkakskrydda
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader C.
Blanda 3 dl mjöl med smöret och 2 msk socker till en smuldeg. Tillsätt kallt vatten och jobba ihop smuldegen till en slät deg. Kavla ut degen och klä en pajform med den. Låt stå i kylen en stund.
Pricka degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Vispa ihop ägg, socker, grädde och pepparkakskrydda.
Kärna ur och tärna äpplena och lägg i pajskalet. Häll smeten över äppelbitarna.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader C. Grädda pajen i mitten av ugnen i 30 minuter.
Servera med vaniljglass.