Hej,
Dagen har gått i ett och avslutades med föräldramöte på dagis. Alltid roligt att träffa alla pedagogerna och höra mer om verksamheten och hur de tänker kring olika saker. Och så klart väldigt roligt att få höra positiva saker om sitt barn. Vilken förälder gillar inte det?
Känns extra bra efter en morgon som inte var den bästa och gjorde både mig och Mini-me ledsen. Men i morgon är en ny dag och då prövar vi igen, och då ska jag verkligen se till att det blir bra, så att vi kan ha en bra dag båda två.
Tufft att vara förälder ibland. Mini-me frågade mig tidigare ikväll om jag tyckte det var svårt att vara mamma, och jag svarade sanningsenligt att ja, ibland är det faktiskt det.
När man har haft en jobbig dag och inte känner sig på topp behöver man tröst. En mjuk famn, en varm kopp te, en stark drink, ett avslappnande bad eller choklad. Choklad i alla dess former är underbart.
Vill du trösta och pigga upp dig själv, en vän eller bara överraska någon så tycker jag att du ska baka den här cheesecaken. En bakad cheesecake med choklad, kaffe och salta karamelliserade mandlar. Helt underbar men mäktig så den räcker till många vänner.
Jag fick inspirationen till den här smakvarianten när jag hittade den här nya Marabou-chokladen i affären för ett tag sen.
Till en cheesecake, som räcker till 10-12 personer behöver du:
Botten:
200 g mjukt smör
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
Fyllning:
200 g mjölkchoklad med salta mandlar
300 g färskost (jag brukar använda icas philadelphiavariant)
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
2 msk kallt kaffe
Topping:
100 g mandlar med skalet på
30 g farinsocker
en nypa flingsalt
2 msk kallt vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader C.
Börja med att göra botten. Blanda smör, socker, vaniljsocker, mjöl och kakao till en tjock deg.
Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och smörj insidan med smör. Lägg i degen, platta ut till en platt botten och låt stå en stund i kylen.
Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad.
Blanda färskost, ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt den smälta chokladen, grädden och kaffet. Blanda allt till en slät smet.
Ta fram formen ur kylen och häll smeten över botten.
Grädda cheesecaken i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter.
Ställ cheesecaken i kylen över natten eller i alla fall några timmar.
Rosta mandlarna i en stekpanna, tillsammans med flingsaltet och farinsockret. Häll på vattnet när sockret börjar karamellisera sig och blanda runt.
Lägg upp mandlarna på en skärbräda och låt svalna lite. Hacka dem sen och förvara i en luftttät burk.
Strö mandelhacket över cheesecaken innan servering.
Cheesecaken står sig flera dagar i kylen, täckt med plastfolie.