Hej
Jag är i godismakartagen och innan de uppätna mumsmumsen gjorde jag delicatobollar. De blev riktigt bra, fast jag hade i lite för mycket kaffe (vilket inte bekymrade Mini-me som tyckte de var jättegoda). Nästa gång jag gör dem ska jag använda annan choklad som smälter bättre och använda fonduegafflar att hålla chokladbollarna med när de doppas i chokladen, så att de får ett tunnare och jämnare chokladlager runt om.
Jag passade på att använda nya Marabou mjölkchokladen med oreos. Den är riktigt god men eftersom det är bitar i så blir den inte riktigt slät när man smälter den.
Jag valde att göra dem ganska stora, precis som dem man köper, så av det här receptet fick jag ut 12 stycken.
Receptet hittade jag på fina bloggen Bli min jäst.
Till 12 stycken delicatobollar behöver du:
100 g smör (rumsvarmt)
1,5 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
25 g ljus choklad, smält
1,5 tsk kakao
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn
100 g smält ljus choklad
Gör så här:
Mixa havregrynen i en mixer så det blir fina smulor.
Vispa smör och florsocker med en elvisp och tillsätt sedan kaffet. Blanda väl.
Tillsätt kakao, vaniljsocker och de finmalda havregrynen. Blanda till en fin smet.
Smält den ljusa chokladen (25 g) över vattenbad och häll sedan ner den i smeten.
Rör tills allt är ordentligt blandat.
Ställ in smeten i kylen en halvtimme.
Rulla smeten till lagom stora bollar.
Lägg dem på en tallrik och ställ in i frysen i en halvtimme.
Smält den större delen choklad i en skål i micron eller över ett vattenbad och rulla bollarna i chokladen.
Avsluta med att rulla dem i kokos eller strössel.
Låt stelna i kylen en stund och sen är det bara att njuta! (Om det finns några kvar när du vill ha några vill säga 🙂 )
Jag la delicatobollarna i en liten take away-box, knöt ett band om och gav bort när vi åkte till vänner på söndagmiddag. En perfekt present!