…ett nybyggt sådant känns inte SÅ långt bort just nu. Säljaren från Hjältevadshus var här ikväll och vi pratade hus och priser och tillval. Vi valde ut några hus som känns extra intressanta, som han ska kostnadsberäkna och skicka kalkyler på. Dessa ska vi sen se över och och förhoppningsvis vara så nöjda med att vi går till banken och pratar med dem. Så här nära har vi aldrig varit förut. Jag vill det här så mycket men det kan ju inte kosta hur mycket som helst. Vart är den där enorma Lotto-vinsten när man behöver den :-)?

Spännande är det hur som helst, och tomten känns så bra. Bra läge, bra storlek och bra pris. Hur ofta inträffar det?

Drömhuset (mitt i alla fall) ett 1 1/2-plans med förhöjt väggliv. Ser ut som en 2-plansvilla. Så himla fin med den lilla glasverandan. Säljaren hade så klart ett sånt här hus, som vi gärna fick komma och kolla på. Risken är att jag blir kär (i huset alltså) och har svårt att förlika mig med något annat.

Sambon gillar enplanshus och kan tänka sig denna lilla pärla, jag säger lilla för den är 147 kvm. Allt man vill ha finns i huset, men jag har svårt att gå från 192 kvm som vi har nu, till mindre.

En annan favorit, speciellt för sambon som även älskar vinkelhus. Det är också stort, över 200 kvm precis som det första. Vi hade tänkt att köpa huset, oavsett vilket, med oinredd övervåning, och sen fixa den själva, i egen takt (min takt, inte sambons takt). På så vis kan vi spara en del pengar, speciellt med tanke på de kunskaper och kontakter sambon har.

En annan variant på vinkelhus, lite mindre (marginellt med sina 195 kvm) och lite skillnad i pris.

Klart att husen ser himla fina ut på bild, med allt lull-lull runtom, man får tänka sig huset med oinredd vind, ståendes på en leråker utan vare sig gräsmatta, rabatter eller utedäck. Då är det en annan sak. Men tids nog skaffar man ju de sakerna också. Då är det äppelträd, stort rum till Mini-me, uteplats och trädäck, garage och en välvårdad och insynsskyddad trädgård man har. Det är värt mycket.

Det här huset är likadant som huset ovan, men har ”bara” 179 kvm boyta, fast golvytan är densamma som huset ovan på 195 kvm. Hur kan det komma sig? Jo det har tydligen med taklutningen att göra, och att man mäter boarea från där taket är 1,90 m och in i rummet. Golvytan utanför det kallas för biarea, men den går ju likafullt att använda, även om man får anpassa vad man ställer mot snedtaksväggarna.

Ett klassiskt hus (gula färgen är dock ingen hit, fast jag är uppvuxen i ett gult hus :-)), med brutet tak som är så snyggt. Detta hus har dock bara ett sovrum på nedervåningen, vilket inte är så bra när man vid inflyttningen inte har en beboelig övervåning. Fast det kanske kan få sambon att inte dra ut på fixandet av övervåningen. Det kan vara en strategi 🙂

Säljaren sa att rent generellt, med tanke på energieffektivitet, så får man samma boendekostnad för ett befintligt hus för 2 miljoner, som ett nybyggt hus för 3 miljoner. Klart att han vill sälja, men det blir ju faktiskt andra energikostnader med dagens byggnadsstandard.

Uj uj uj, mycket pengar är det. Jag skulle kunna slå till på en gång men vi måste ju så klart först få en helhetsbild på kostnaderna.

Ja det här kommer det helt klart en fortsättning på,

förhoppningsvis en lång sådan där jag kan skriva om hur det är att bygga hus. 

Håll tummarna!

Kram Christine

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Julkalendern 2020, lucka 1 – ett positivt ord om dagen

2020-12-01 08:59:30
christine95hotmail-com

18

Valborgsmiddag med marinerade lövbiffsspett

2019-04-30 16:28:03
christine95hotmail-com

18

Nu säljer vi huset!

2018-07-03 20:58:27
christine95hotmail-com

18

Spagetti med kålpuddingbolognese

2017-12-05 13:15:22
christine95hotmail-com

18

Härliga motionsrundor utomhus

2017-07-06 11:50:04
christine95hotmail-com

18

Lyxiga laxbaguetter

2017-05-24 10:16:01
christine95hotmail-com

18

Trettondagsaftonsmys

2017-01-05 20:05:39
christine95hotmail-com

18

Omelettrulle

2016-10-09 12:56:10
christine95hotmail-com

18

Wadköpings matmarknad – ett litet himmelrike

2016-08-21 06:35:00
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273