Tycker ni om körsbär? Jag har ju tjatat om dem här ett tag på bloggen, så ni kanske förstår att jag tycker om körsbär i alla fall.

När jag växte upp hade vi ett körsbärsträd i trädgården. Det brukade generera en bra skörd varje år, vad jag kan minnas. Goda var de också, inte alls sura. Jag och  min syster brukade sitta på trappen till altanen och äta körsbär och spotta kärnorna. Den som kunde spotta längst vann. Det var nog bara äran i just den stunden man vann 🙂 Tror inte vi hade något annat pris.

Minns att min farmor var så rädd att vi skulle sätta kärnorna i halsen. Min farmor är förknippad med ett annat körsbärsminne jag har. Jag älskar att plocka bär och ett år hade jag och min farmor inget att göra, så vi plockade ner alla bär från trädet. Vi var nöjda med vår insats och jag glad över all sylt mamma kunde göra.

Mamma blev inte lika glad när hon kom hem och hittade litervis med körsbär i köket. Att stå och kärna ur dem och sylta en varm sommarkväll var inte vad hon hade tänkt sig. Sylten blev dock väldigt god och förgyllde många pannkakor den hösten och vintern.

En smulpaj är lätt att göra och säg vem som inte tycker om paj av något slag. Dessutom är smulpaj lätt att variera, dels kan själva smuldegens innehåll varieras men även bären eller frukten man använder i.

Detta är en smulpaj med en kaksmet i botten och havregryn, choklad och nötter i smuldegen. Jag tror att denna kan bli mycket god med vit choklad och blåbär.

Till en stor paj behöver du:

40 g smör + 100 g smör

1 ägg

1 dl socker + 1 dl socker + 2 msk socker

1 dl mjöl + 1 dl mjöl

1 dl havregryn

50 g mörk choklad

100 g makadamianötter

300 g urkärnade körsbär

1 msk maizena

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader C. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och 1 dl socker pösigt. Blanda ner 1 dl mjöl och smöret och rör ihop till en smet.

Häll smeten i en smord pajform och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Blanda ihop 1 dl mjöl, havregryn och 1 dl socker i en bunke. Skär smöret i bitar och finfördela det i bunken. Använd en gaffel, händerna eller en matberedare.

Hacka chokladen och ev. även nötterna. Blanda ner dem i smuldegen.

Blanda körsbären med 2 msk socker och maizenan. Lägg dem på den pajbottnen och strö smuldegen över.

Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.

Servera med vaniljglass!

 

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Tortilla med ädelost och plommon

2019-08-23 12:19:49
christine95hotmail-com

18

Krämig dijon- och vitlökssås med honung

2019-08-13 13:22:06
christine95hotmail-com

18

Pinocchiokladdkaka med vit choklad- och citronfluff

2019-07-31 14:13:45
christine95hotmail-com

18

Smulpaj med rabarber och jordgubbar

2019-06-27 09:04:29
christine95hotmail-com

18

Dubbla kladdkakecookies med chokladfrosting

2019-05-06 16:06:08
christine95hotmail-com

18

Limemarinerade jordgubbar med kesellagrädde

2019-05-03 21:15:02
christine95hotmail-com

18

Valborgsmiddag med marinerade lövbiffsspett

2019-04-30 16:28:03
christine95hotmail-com

18

Mitt i veckan-middag med vänner

2019-04-24 22:14:52
christine95hotmail-com

18

Sill och potatis med brynt smör

2019-04-20 09:42:12
christine95hotmail-com

18

Citronkladdkaka med mango och maräng

2019-04-18 15:54:08
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273