När jag är och handlar mat köper jag alltid jäst. Sen blir den liggande i kylen till ett bra tillfälle.
Nu hade jag tre paket jäst så jag kände att det var dags att baka något gott. På jobbet fick de välja mellan fikabröd och matbröd och de valde det senare.
Det muttras om att jag gör dem tjocka 😄
Så igår bakade jag mumsiga (om än inte det mest nyttiga) sirapslimpor.
I vanlig ordning använde jag kall degvätska och lät degen jäsa i kylskåp över natten, och bakade ut och gräddade brödet på morgonen.
Att äta alldeles nygräddat bröd, som fortfarande är varmt, till frukost är en riktig lyx.
Till 2 limpor behöver du:
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl manitobamjöl
4 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 ägg – till pensling
Gör så här:
Smula sönder jästen i degskålen. Slå på mjölken och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt sirap och salt och sen mjölet.
Bearbeta degen med degkrok så allt blandas.
Riv ner smöret i degskålen och fortsätt knåda degen tills den släpper från skålens sidor. Det gör inget om degen är lite kladdig. Man tillsätter lite mer mjöl vid utbakningen.
Ställ degskålen, täckt med plastfolie eller en bakduk, i kylen över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 200 grader c.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora bitar.
Knåda degbitarna en stund och jobba in lite mer mjöl om det behövs.
Kavla ut dem och rulla ihop dem till limpor. Vik in ändarna. Lägg limporna med skarven nedåt i en brödform. Jag använde engångsformar jag hade eftersom jag hade två lika stora. Mina vanliga brödformar är nämligen i 2 olika storlekar.
Använder du vanliga brödformar bör de smörjas eller oljas in lätt på insidan så brödet inte fastnar, alternativt så lägger du bakplåtspapper i formarna.
Om du vill kan du låta bröden jäsa en stund om ugnen inte hunnit upp i temperatur än.
Pensla ovansidan av bröden med uppvispat ägg.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Ta ut dem och låt dem svalna lite i formarna, innan du tar loss bröden.
Njut i tjocka skivor med smör och gott pålägg. Gärna en kopp te eller kaffe till.