Hej,

Paj är så himla bra mat. Går att göra på det mesta och funkar att äta både kall och varm. Perfekt utflyktsmat och perfekt bjudmat. Gör ett par pajer och frys in, ta fram och grädda eller tina om de redan är gräddade och du har alltid en god middag, även om du inte orkar eller hinner laga mat.

När det gäller paj så lagar jag på känn, har i det jag tycker om och framför allt har hemma. Det kan nästan inte bli fel. Med ett bra grundrecept på pajdeg så kan du variera dig i oändlighet. Jag tycker om ost av olika slag så blandar gärna flera olika ostar.

Räkpaj copyright

Den här räkpajen svängde jag ihop på känn och den blev riktigt god. Sambon tyckte jättemycket om den och det är bra betyg. Han brukar nämligen inte säga så mycket, även om han tycker maten är god, så när han kommer med superlativ då är det bara att klappa sig själv på axeln för ett bra jobb.

Jag tycker om smaksatt crème fraîche av olika slag. Det funkar som såser, i grytor och till pajer. Min favorit är nog crème fraîche med smak av paprika och chili. Den har ordentligt med smak och funkar till det mesta. Jag använder den till allt möjligt, bl.a. köttfärssås, tacopaj och istället för hamburgerdressing. Jag använde den också till denna paj.

Räkpaj2

Till en paj (24 cm pajform eller form med löstagbar kant) behöver du:

Pajdeg:

3 dl mjöl

125 g kallt smör

 3 msk iskallt vatten

Fyllning:

500 g frysta räkor med skal – tinade

2,5 dl crème fraiche med paprika och chili

1 dl grädde

3 ägg

1 påse riven cheddar

1 litet paket mozzarella

Räkpaj3

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader C eller 200 grader varmluft.

Skär smöret i bitar och mixa ihop med mjölet i en matberedare. Tillsätt vattnet och fortsätt mixa till degen går ihop.

Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen i ca 30 minuter.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, i ca 10 minuter.

Skala de tinade räkorna. Lägg i det förgräddade pajskalet tillsammans med mozzarellan i bitar. Blanda crème fraîche med grädde och ägg och blanda ner den rivna cheddarosten.

Häll äggstanningen över räkorna och mozzarellan.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut och låt stå en stund innan servering.

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Tortilla med ädelost och plommon

2019-08-23 12:19:49
christine95hotmail-com

18

Krämig dijon- och vitlökssås med honung

2019-08-13 13:22:06
christine95hotmail-com

18

Pinocchiokladdkaka med vit choklad- och citronfluff

2019-07-31 14:13:45
christine95hotmail-com

18

Smulpaj med rabarber och jordgubbar

2019-06-27 09:04:29
christine95hotmail-com

18

Dubbla kladdkakecookies med chokladfrosting

2019-05-06 16:06:08
christine95hotmail-com

18

Limemarinerade jordgubbar med kesellagrädde

2019-05-03 21:15:02
christine95hotmail-com

18

Valborgsmiddag med marinerade lövbiffsspett

2019-04-30 16:28:03
christine95hotmail-com

18

Mitt i veckan-middag med vänner

2019-04-24 22:14:52
christine95hotmail-com

18

Sill och potatis med brynt smör

2019-04-20 09:42:12
christine95hotmail-com

18

Citronkladdkaka med mango och maräng

2019-04-18 15:54:08
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273