För tredje dagen i rad har jag fått sambon att laga maten. I måndags handlade jag hem allt till veckans middagar, det är så skönt när allt finns hemma och man inte behöver fundera på vad man ska äta. Bara att kolla på listan, leta fram receptet och laga. Jag kommer hem från jobbet senare än vad sambon gör, så för att det inte ska bli alltför sent med maten tycker jag det är skönt om han åtminstone kan börja med middagen. Nu åker han på fiskeresa så det är över nu men jag kommer ihåg dessa tre dagar som var.
I måndags blev det köttfärslimpa. Himla smidig mat som dock tar en stund i ugnen. Går att variera smakmässigt i oändlighet känns det som. Sambon valde att hacka ner rökt kalkon i smeten, vilket blev väldigt gott. Smart sätt att ta vara på rester. En bit ost, lite smörgåspålägg, örter, grönsaker, en skvätt vin, det mesta går att ha i en köttfärssmet.
Igår blev det en annan snabb rätt. Sambons favorit är korv Stroganoff. Jag tycker det är gott men vill gärna variera mig lite, så för några år sen började jag byta ut korven mot kyckling med gott resultat.
Vi använder ofta innerfiléer av kyckling till grytor. Tycker att jag inte behöver skära bort lika mycket på dem som på vanliga kycklingbröstfiléer. Jag är lite petig nämligen och skär bort allt jag tycker är lite ”äckligt”.
Denna maträtt går snabbt att laga. Sambon svängde ihop den medan jag var ute och sprang en runda. Det blev 3.5 km, och inte helt snabbt heller. Dels pga av min dåliga kondis men också pga av kisspauserna som Ruffe, som var med, gärna ville ta. Dessutom fanns det hundar före oss i spåret så vi fick gå ett part gånger för att vi inte skulle komma ifatt de andra hundarna. Bra miljöträning för Ruffe, som blir stressad bara vid tanken på allt liv och rörelse vid spåret. Men han skötte sig bra. Jagade varken människor eller andra hundar. Ni ser ju på vilken nivå ribban ligger. Men jag ger mig inte. Han ska bli bättre, vi ska ha honom kvar och han ska sköta sig. Han kommer aldrig bli som de flesta andra hundar, men han kan bli mindre stressad och bli mer van vid att det rör sig kring honom. Jag måste tänka baby steps. Jag riskerar ofta att rusa på och bli för ivrig. Skynda långsamt gäller här.
Men åter till middagen!
Till 4 portioner behöver du:
700 g kycklinginnerfiléer
1 st purjolök
1 msk smör
salt och peppar
1 burk crème fraiche paprika chili
150 g champinjoner
2 msk tomatpuré
1 kycklingfond (geléaktiga)
Gör så här:
Skär kyckling och purjolök i bitar eller grova strimlor. Skiva champinjonerna. Stek i smör i en panna. Salta och peppra. Tillsätt crème fraîche, tomatpuré och fond. Rör om och låt koka på svag värme 2-3 min.
Servera med ris och en sallad.