God morgon kära du!

Har du fått din första kopp kaffe än? Eller te för den delen. Tänk, oavsett tid på året och oavsett väder så vill de flesta av oss börja dagen men något varmt att dricka. Jag antar att det är en mjukstart för kroppen. En stund att få vakna till, sittandes vid ett köksbord någonstans, med händerna kring den varma muggen. Eller dricker ni på stående fot, halvvägs ut genom dörren?

Alla människor har inte möjlighet att börja dagen med en kopp värmande dryck, eller ens möjlighet att få något varmt i sig på hela dagen. Något som är extra skönt om man kanske inte har en varm säng att kliva upp från.

Har du hört talas om Suspended coffee, eller Bjudkaffe som det har börjat kallas här i Sverige? Det är så att om du köper en kaffe eller något annat på ett fik kan du betala för mer än det du ska ha. Det du betalar extra för kan någon som inte har råd komma in och få ta del av. Köper du två kaffe, en till dig själv och en som Suspended, eller bjudkaffe, så kan hemlös person komma in och fråga om det finns någon Bjudkaffe tillgänglig. Den personen kan då få det kaffe du har betalat extra för.

suspended-coffee

Det är en fin tanke som gör det enkelt för alla att hjälpa de som inte har det lika bra som du och jag. Själv tycker jag att initiativet är bra och uppmuntrar det. Men jag har läst någon artikel om hur folk inte tycker det är en bra idé alls för att systemet kommer utnyttjas och fik runt om i stan kommer invaderas av påtända personer, och att man inte ska tro att en gratis kaffe latte på något coolt café kan fixa alla världens problem.

Men nu är ju inte tanken, som jag tolkar den i alla fall, att lösa alla världens problem på en och samma gång. Bara att göra en liten skillnad, som kanske kan mynna ut i något större. Ja, det här kommer innebära att det kan dyka upp mindre bemedlade människor, kanske uteliggare, på ditt trevliga fik. Men är det inte dags att öppna ögonen för att de människorna finns, och försöka hjälpa dem istället?

Det börjar kanske med en kopp kaffe, men vad är det som säger att det slutar där? Tänk om man i slutänden kan hjälpa en människa att ta sig ur och förbi sina problem. Det vore värt väldigt mycket.

 

Fram till för bara ett par dagar sen hade jag endast läst om detta fenomen, som nu börjar sprida sig mer och mer runt om i världen. Men så en dag förra veckan var jag och sambon på Grytan Restaurang och åt lunch. Maten var riktig god och där, på en stor skylt, såg jag för första gången info om Suspended coffee. Jätteroligt att se och jag hoppas att det nu sprider sig till stadens övriga matställen och fik.

 bild (19)

 

Ett annat problem som vissa har med denna gest är att ryktet sprider sig genom olika social medier och att de hemlösa väldigt sällan har tillgång till Facebook. Påfundet är alltså dumt för att hemlösa inte kan få info om det eller veta vilka kaféer som erbjuder en Bjudkaffe.

Men det är ju där vi alla kommer in i bilden. Genom att prata om det, genom att skriva om det och genom att kaféerna visar att det finns tillgängligt hos dem så får folk veta.

Dessutom, att köpa en extra kaffe till någon betyder ju inte att du inte kan eller vill göra något mer för att hjälpa utsatta människor i deras vardag. Och gör du inget annat än köper denna kaffe så har du ändå gjort något.

suspended coffe2

Suspended coffe! I learned of this not long ago and am glad to see the ide spread all over. Even better is I found a place in my town which now offers this. I only hope more people will know about this and will be supporters of it. 

Some say it’s pointless ’cause homeless people don’t have Facebook and therefore won’t know about this new idea. Some say the system will never work, Staff at cafés will end up giving the suspended coffees to people they like instead of people in need. 

I say we are all responsible for informing each other about this and making sure people who need it will know about it. 

It can never be pointless to try and help someone else, and who knows what can happen. A free cup of coffee can be the start of something new and if someone can be helped to make a change to their life, how can that be bad?

It’s not brain surgery, I am quite sure staff at cafés and restaurants can manage this and know who to give a suspended coffe to and not. 

I say, spread the word and start making a difference. 

If you want to do more than just buy an extra cup of coffee, good!

If not, at least you have done something nice for someone else.

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Nystädat skafferi och sommarens bästa bricka

2018-05-05 09:49:53
christine95hotmail-com

18

Starta morgondagen med en kaffesmoothie

2017-02-12 20:28:04
christine95hotmail-com

18

Rent mjöl i skafferiet

2015-05-26 20:59:57
christine95hotmail-com

18

Kaffets dag

2014-09-29 22:35:03
christine95hotmail-com

18

Kafferep i trädgården

2014-06-03 21:06:48
christine95hotmail-com

18

Kyckling i kaffemarinad

2014-04-22 20:53:11
christine95hotmail-com

18

Veckans meny 20 -26 januari, med smak av curry, kaffe och chili

2014-01-21 18:35:32
christine95hotmail-com

18

Framsteg i skafferiet/ Progress in the pantry

2013-08-02 11:00:25
christine95hotmail-com

18

Söndagskaffe med Bailey’s/ Bailey’s Sunday coffee

2013-04-28 17:35:14
christine95hotmail-com

18

Surdegsbakning, kurs på Englas Skafferi

2012-09-19 21:06:03
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273