I förra veckan gjorde jag så himla goda köttbullar, så vill du ha ett bra tips på middag; fortsätt läsa!
Jag hittade receptet på icas hemsida, där finns massor med smarriga recept. Köttbullar är en klassiker men fördelen med köttfärs är ju att det går att variera i det oändliga. De här raringarna innehåller bl.a. soltorkade tomater och parmesan och sfår puttra i en gräddig sås. Det grekiska (mitt eget påhitt) kommer sig av oliverna man har i.
Det tar lite tid med denna rätt men det är väl värt det. Jag serverade ris och en sallad med jordgubbar och mozzarella till.
Till 4 portioner behöver du:
500 g nötfärs
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 gul lök
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 soltorkade soltorkade tomater (jag tog ett gäng soltorkade körsbärstomater istället)
1 ägg
1 tsk oregano ( jag tog en näve färsk och hackade)
1 dl riven parmesanost
1 1/2 tsk salt
3 krm peppar
1 msk olivolja till stekning
2 1/2 dl matlagningsgrädde (jag tog vanlig grädde, för det var det jag hade hemma, och mer grädde fär jag ville ha mkt sås)
1/2 dl urkärnade kalamataoliver
1 dl grovhackad persilja
Gör så här:
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå ca 5 minuter.
Skala och finhacka gul lök, schalottenlök och vitlök var för sig. Hacka de soltorkade tomaterna.
Blanda färs, gul lök, soltorkade tomater, ägg, oregano och parmesan med ströbrödsblandningen. Krydda med salt och peppar.
Forma köttbullar av smeten. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg.
Tillsätt schalottenlök, vitlök och grädde i pannan. Krydda med resten av saltet och resten av pepparn. Låt småkoka ca 5 minuter.
Strö över oliver och persilja.
Servera med ris och en god sallad!