Hej,
I måndags gjorde jag en annan variant av lasagne. Jag fick inspiration från Jennys Matblogg, som jag nämnde häromdagen här på bloggen. Hon hade gjort pastastubbar med köttfärs och ostsås, hennes inlägg kan du läsa HÄR. Jag har gjort pastarullar tidigare, men då fyllt med bl.a. rucola, soltorkade tomater och ädelost, men nu blev det köttfärsfyllning istället.
Jag följde Jennys recept fast istället för att skära rullarna till mindre stubbar och ställa dem upp i formen så behöll jag storleken på dem och la dem i formen istället.
Färska örter är alltid pricken över i tycker jag.
Till 4 port. behöver du:
1 pkt med färska lasagneplattor
500 gram köttfärs
1 gul lök
1 vitlök
smör
1/2 – 1 dl chilisås
Salt och peppar
Ostsås :
5 dl gräddmjölk ( 50 / 50 )
2-3 dl riven ost
2-3 msk mjöl
salt/ peppar
riven muskotnöt
1 flaska med pastasås (jag tog en med oliver i)
2 dl ost till gratinering.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader.Hetta upp en stekpanna och fräs finhackad gul lök och pressad vitlök – de ska bara mjukna.Häll i färsen och bryn den klart, häll i chilisås och kryddor.
Under tiden så kokar du upp ostsåsen. Mät upp nästan all vätska, spara ca 1/2 dl till redningen.Rör ihop mjölet med den sparade mjölken tills den är klumpfri och vispa ner i gräddblandningen.Låt sjuda upp sakta och sjuda i tre- fyra minuter. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskonöt. Ta bort kastrullen från plattan och rör sist ner osten (nu ska det inte koka igen)
Ställ åt sidan
.Fyll lasagneplattorna med färsen och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord form. Häll sedan över en tomatsåsen och varva med ostsåsen. Till sist toppa med ost och ställ in i ugnen.
Gratinera i ca 20 – 25 minuter.
Servera med en sallad till!
På det hela ett bra recept, som går hyfsat snabbt att göra, speciellt tack var de färska lasagneplattorna. Dock kommer jag nästa gång att smaksätta köttfärsen mer, som jag brukar göra när jag gör köttfärssås. Med tomatpuré, chili, crème fraiche paprika chili, färska champinjoner, rivna morötter, 1 msk fond och en skvätt vin. Låter man bara köttfärssåsen koka ihop ordentligt blir den inte så rinnig och går lätt att fördela på lasagneplattorna.
Kanske något för dig att bjuda familjen på ikväll?
Kram Christine