Förra söndagen fick jag den här kokboken i födelsedagspresent av mina föräldrar och fick direkt tillfälle att pröva ett recept ur den, då vi hade bokklubbsträff hemma hos mig förra torsdagen.

Eftersom jag älskar asiatisk mat och det inte är något de andra brukar lagar slog jag till på sataykycklingspett med nudelsallad. Jag förstod väl att det kanske inte skulle ta en halvtimme för mig att laga maten, det är ju ändå skillnad när Jamie gör sin grej och när en annan snurrar runt bland kastruller och matberedare.

Hade läst på lite olika forum att det tog lååångt mycket längre tid än 30 minuter, men tänkte att jag hade tid på mig. Nu försvann den tiden medan jag städade och piffade lite men jag hade fortfarande tilltro till receptet och att det inte kunde ta så mycket mer tid än de 30 minuter han påstår att man kan fixa det på.

Det gjorde det faktiskt inte heller. Ja, alltså det tog mer än 30 minuter för att få maten på bordet. Å andra sidan läste jag receptet noga, tog det lugnt, välkomnade mina gäster, blandade drinkar och sippade på min egen, fotade lite, nattade Mini-me och hade en liten diskussion med henne om huruvida hon skulle vara med på tjejkvällen eller inte (inte enligt mig) och snackade en massa strunt med brudarna. Så med det i åtanke tycker jag de 45-60 minuter det tog att laga maten inte alls är illa.

Speciellt svårt  var det inte heller. En bra mixer/matberedare är dock nödvändig för just denna rätt i alla fall. Den som inte tycker om jordnötter får nog svårt att tycka om denna rätt, men det är mycket smak i den och nudelsalladen var himla god kall också.

Till 6-8 portioner behöver du:

2 krukor färsk koriander

4 röda chili

1 vitlöksklyfta ( lite klent tyckte jag, men det är ju en smaksak)

6 stora matskedar jordnötssmör med bitar

4 cm färsk ingefära

6 limefrukter

1-1,5 kg kycklingfilé

500 g äggnudlar

200 g osaltade cashewnötter

1 rödlök

4 msk soja + mer till sataysåsen

2 tsk sesamolja

5 tsk fisksås

2 tsk flytande honung

hjärtsallad, som tillbehör

olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader grill. Blötlägg så många träspett som du har tänkt använda.

Blanda följande i en matberedare: 1 kruka koriander (blad och stjälkar), 2 chilifrukter (ta bort stjälken), den skalade vitlöken, jordnötssmöret, en skvätt soja, ingefäran (skalad och grovt hackad), rivet skal av 4 limefrukter, pressad juice från 2 limefrukter och en skvätt vatten.

Mixa till en skedbar pasta, tillsätt lite mer vatten om den är för tjock.

Smaka av med salt och peppar.

Häll hälften i en skål att servera ur och ringla lite olivolja över.

Skär kycklingfiléerna i bitar och trä upp dem på spetten. Lägg spetten i en ugnssäker form och häll på jordnötssmörssåsen. Gnid in såsen och se till att spetten blir ordentligt täckta. Ringla olivolja över kycklingspetten  och ställ in högt upp i ugnen, i ca 8 minuter på varje sida. Ringla lite flytande honung på spetten innan du vänder på dem.

Lägg nudlarna i en stor skål, häll på kokande vatten och täck med en tallrik. Låt stå i 5-6 minuter.

Sätt en stekpanna på svag värme, och rosta cashewnötterna.

Skölj ur matberedaren och lägg sen i den skalade rödlöken, 1/2 kruka koriander och 2 chili. Mixa till det blir finhackat. Häll lökhacket i en stor serveringsskål och blanda med 4 msk soja och en skvätt olivolja.

Pressa i juicen av 2 limefrukter och blanda ner sesamolja och fisksås. Smaka av och tillsätt mer av något om du vill.

Häll av nudlarna och blanda med lökhacket i serveringsskålen.

Höj värmen på cashewnötterna och blanda i 2 tsk honung. Se till att nötterna blir ordentligt täckta av honungen. Blanda ner nötterna i nudelsalladen och strö över den andra halvan av korianderkrukan.

Servera kycklingspetten med nudelsalladen, hjärtsalladsbladen och resten av sataysåsen. 

 Gott gott gott, fullt av smak och styrka men limen balanserade ut hettan. 

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Påskmat!

2021-03-30 19:40:01
christine95hotmail-com

18

Tips på aktiviteter för påskhelgen

2020-04-11 01:49:51
christine95hotmail-com

18

70% på Accent

2020-02-27 06:53:20
christine95hotmail-com

18

Fluffiga frallor på 15 minuter

2020-02-23 09:41:52
christine95hotmail-com

18

Avslutar jobbveckan på Mocca Deli

2019-02-15 21:40:36
christine95hotmail-com

18

Långsamt tillagad lammstek på grillen

2018-05-01 21:29:50
christine95hotmail-com

18

Rörelseglädje på isen

2018-03-04 22:15:15
christine95hotmail-com

18

Brunch på Griffins

2017-12-30 14:21:51
christine95hotmail-com

18

En generös början på middagen

2017-12-29 20:26:05
christine95hotmail-com

18

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273