Den här veckan har sambon lagat maten de flesta kvällar, så att jag har kunnat koncentrera mig på trycksakerna till vännernas bröllop. Det en väldigt trevlig arbetsfördelning, jag bestämmer vad vi ska äta och handlar hem allt och sambon lagar maten och tar hand om disken medan jag får sitta och pyssla 🙂
Ikväll blev det kycklinggryta med curry och smak av äpple. En jättegod rätt, som vi åt med couscous till. Har börjat försöka variera oss liter mer och byta ut pasta, ris och potatis oftare mot t.ex. couscous, bulgur och liknande.
Köpte en couscous som är lite större i storleken. Det stod på paketet att det skulle vara saftigare, och det var det verkligen.
Receptet kommer från kokboken Familjens stora sunda kokbok, en kokbok jag nog aldrig hört talas om tidigare, men med tanke på hur gott det här var så ska jag nog kolla upp den mer. Kanske kan bli ett nyförvärv till kokboksskåpet 🙂
Vi tycker inte om russin i maten, så dem skippade vi och dessutom är sambon lite rädd för chili, så den skippade han också. Inser nu när jag skriver receptet att han även struntade i jordnötterna. Hm får nog göra denna rätt ganska snart igen. Är övertygad om att det hade blivit ännu godare med chilin och jordnötterna i, lite extra sting till såsen som är supergod men väldigt snäll i smaken och även lite knaprigt.
Till 4 portioner behöver du:
kyckling
900 g kycklingklubbor eller 1 hel kyckling eller kycklingfiléer
1 msk flytande smör eller olja
salt och peppar
1 tsk curry
1 dl vatten
2 st vitlöksklyftor
1 st hönsbuljongtärning
1 dl äppeljuice, koncentrerad
2.5 dl matlagningsgrädde
salt
1 msk maizenamjöl + lite vatten
ev. vatten att späda med
Äppel- och päroncouscous
0.5 st röd chili
1 msk flytande smör eller olja
1 st äpple
1 st päron
2.5 dl couscous, gärna fullkorn + 5 dl vatten
0.75 dl jordnötter
0.75 dl russin
salt
Gör så här:
Dela kycklingklubborna en gång eller stycka den hela kycklingen i 6–7 bitar alt. skär kycklingfiléerna i bitar.
Stek kycklingbitarna i smör eller olja i en stekgryta eller traktörpanna.
Salta, peppra och pudra över curry som får steka med en stund.
Tillsätt vatten, pressad vitlök, buljongtärning, koncentrerad äppeljuice och matlagningsgrädde.
Låt kycklinggrytan koka under lock i 40 minuter.
Red av med maizena utrört i lite vatten.
Låt koka i ytterligare 2 minuter. Om såsen är tjock – späd med vatten.
Hacka chilin fint.
Fräs chilin i smör eller olja i en kastrull.
Skala och skär äpple och päron i små tärningar (skalet kan vara kvar).
Tillsätt frukten till chilin och låt den fräsa med så att den blir något mjuk.
Koka couscousen enligt anvisningen på paketet men ta dubbel mängd vatten (det blir godare).
Låt couscousen dra i 10 minuter.
Rör ner frukt, jordnötter och russin.
Smaka av med salt.
Servera kycklinggrytan med äppel- och päroncouscous och en god sallad.