Hej,

Här kommer recept och bilder från gårdagens lunch.

Familjen skulle komma kl 12. så vi valde att göra mat som gick att förbereda och gick snabbt att laga.

Vi har vid flera tillfällen gjort kall marinerad fläskfilé, men eftersom jag egentligen inte tycker så mycket om fläskfilé  tänkte jag att man måste kunna göra likadant fast med kyckling. Efter lite googlande så hittade jag ett bra recept, som var väldigt enkelt och som blev riktigt gott.

Kommer helt klart göra detta igen!

© Matikvadrat.se

Balsamvinägermarinerad kall kyckling, 4 port.

Du behöver: 

4 kycklingfiléer

0,5 dl olivolja

0,5 dl balsamvinäger

1 msk flytande honung

1 krm svartpeppar

1 vitlöksklyfta pressad

0,5 tsk torkad timjan eller två msk hackad färsk timjan

0,5 tsk torkad rosmarin eller två msk hackad färsk rosmarin

0,5 tsk torkad oregano eller två msk hackad färsk oregano

Soltorkade tomater, hackade

0,5 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Salta och peppra kycklingfiléerna.

Stek dem i olivolja så att de får färg.

Lägg över kycklingen i en form och stek färdigt i ca 10 min.

Ta ut kycklingen och skär ett snitt en filé och se om den är klar. Köttet ska inte vara rött eller rödrosa i mitten men ej heller överstekt för då blir kycklingen lite torr.

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke (vänta med salt i marinaden om du ska marinera länge över natten). Det blir bäst att marinera över natten.

Skiva kycklingfiléerna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på serveringsfat eller tallrik.

Skeda över marinaden.

Kycklingen kan nu serveras direkt, stå en stund eller kylas och serveras nästa dag. Förvara i så fall i kylskåp övertäckt.

Garnera kycklingen med färska örter som basilika, timjan och/eller oregano vid servering.

© Matikvadrat.se

Till kycklingen passade det bra med en potatissallad, och en kompis till mig, Karin, gör en supergod potatissallad som jag länge har velat göra själv. Knaperstekt bacon, senapsfrön och äppelcidervinäger ger salladen dess goda smak.

Karins potatissallad, 4 port

Du behöver:

1 kg färskpotatis

2 msk raps- eller olivolja

salt och peppar

1 paket bacon

1 1/2 msk senapsfrön

4 msk äppelcidervinäger

1/2 tsk hackad rosmarin

1 dl majonnäs

1/2 dl finhackad persilja

1 ask körsbärstomater 

1/2 rödlök

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.

Dela ev större potatisar och lägg dem i en långpanna. Ringla över hälften av oljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen är färdig. Låt svalna något.

Strimla baconet och stek det krispigt. Låt rinna av på hushållspapper.

Hetta upp resten av oljan på medelvärme i en stekpanna. Lägg i senapsfröna, täck med lock (viktig del, sambon missade det och fröna började spotta upp i ansiktet på honom) och låt fräsa tills fröna börjar poppa. Tillsätt hälften av äppelcidervinägern. Låt koka 1-2 minuter.

Blanda resten av äppelcidervinägern med rosmarinen, majonnäsen och persiljan (spara lite till garnering). Halvera körsbärstomaterna. Skala och hacka rödlöken.

Blanda potatisen med baconet (spara lite till garnering), senapsfräset, dressingen, tomaterna och rödlöken. Garnera med bacon och persilja.

Nu råkade vi göra en miss och kokade potatisen istället. Men det funkade och blev gott det med. Så man kan göra som man vill när det gäller potatisen.

©Matikvadrat.se

Till maten ville vi ha en sallad också, och Salade Nicoise är en av mina favoriter. Lite matigare än en vanlig sallad och med en god dressing till. Jag förenklade den dock något just denna gång. Eftersom vi redan hade en potatissallad så struntade jag i potatis i den här salladen. Sambon är dessutom inte förtjust i sardeller eller ansjovis så det hade jag inte heller i.

Enkel Salade Nicoise, stor skål

Du behöver:

En påse Provencalsk sallad från ICA

4 kvisttomater

2 pkt gröna bönor

6 hårdkokta ägg

Dressing gjord på lika delar olivolja och dijonsenap

Gör så här:

Hårdkoka äggen ,skala och klyfta dem.

Häll salladen i en skål.

Skär tomaterna i bitar och koka bönorna mjuka.

Lägg i skålen med sallad.

Lägg i äggklyftorna och blanda allt försiktigt.

Servera dressingen till, eller häll den över salladen.

 

Recepten är för 4 personer men jag dubblade dem utan problem

Hoppas ni fick lite inspiration

Kram Christine 

Print Friendly, PDF & Email
Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273