Hej sköna söndag och alla fina läsare!
Vad gör ni en dag som denna?
Här hemma tar vi det lugnt, vi ska på bio idag. Ice age 4, Mini-me har väntat och längtat, har även lovat henne popcorn, som hon smakade för första gången när vi var i Danmark. ”Mamma, det här var gott”.
Jag är lite av en präktig mamma som inte vill att mitt barn ska få i sig för mycket socker, tillsatser och färgämnen, så godis, chips och läsk är inget hon är van vid. Har börjat smått med lördagsgodis, antingen en Palle Kuling chokladkaka (10 g) eller LIIITE plockgodis, av det osockrade allra helst. Läsk har hon (mig veterligen, någon barnvakt som har lust att erkänna 🙂 ) aldrig smakat och mineralvatten tycker hon är otäckt för det är bubblor i.
Till bion hör det dock att man får något gott att snaska på.
Jag tänkte dela med mig av receptet på glasstårtan, som blev himla bra. TVå olika sorters parfait, vit choklad och jordgubbar, på en mandelmassebotten. Smakerna går förstås att variera och mandelmassebotten är ju inget måste, den går faktiskt att vara utan om man så vill.
Bli nu inte avskräckta av receptet och alla dess moment. För det är faktiskt inte så svårt, och bara man ser till att ha två eller tre bunkar så går det smidigt. Det är helt klar värt mödan! När ni är klara har ni ju en kanonefterrätt färdig i frysen. Tårtan är lite hård så ta gärna fram den en liten stund innan den ska ätas. Lycka till!
Jordgubbsglasstårta med vit chokladparfait och marshmallows, 14 bitar
Mazarinbotten;
300 g mandelmassa
3 ägg
1 msk mjöl
smör till formen
Vit chokladparfait:
4,5 dl grädde
0,5 dl socker
3 äggulor
100 g vit choklad, hackad
Jordgubbsparfait:
0,5 l jordgubbar
4 dl grädde
3 äggulor
0,5 dl socker
1,5 dl minimarshmallows
Garnering:
färska jordgubbar
minimarshmallows
vit choklad i flagor
Gör så här:
Botten: Sätt ugnen på 175 grader C.
Smörj en springform, ca 24 cm i diameter. Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget och häll sen i mjölet. Häll smeten i den smorda formen och grädda i ca 20-25 minuter. Ställ bottnen att svalna.
Vit chokladparfait: Vispa grädden hårt och ställ in den i kylen. Vispa socker och äggulor till en vit smet. Smält chokladen över ett vattenbad (en skål över en kastrull med kokande vatten) och blanda snabbt ihop chokladen med ägg- och sockerblandningen. Vänd ner den vispade grädden.
(Det går att smälta chokladen i micron också, men det är svårt att kontrollera och det finns risk att man bränner chokladen, då blir den grynig. Tänk också på att vit choklad inte tål lika hög temperatur som mörk choklad)
Häll upp smeten i springformen, ovan på den nu kalla mandelmassebottnen, och ställ i i frysen 2-3 timmar. Observera att du kanske inte kan använda all smet, för då fyller du formen för högt upp.
Ta ut formen ur frysen, stryk på ett tunt lager jordgubbssylt och ställ tillbaka in i frysen. (Detta kan man hoppa över om man vill)
Jordgubbsparfait: Mixa jordgubbarna grovt. Vispa grädden och ställ in den i kylen. Vispa äggulorna och sockret till en vit smet, blanda i jordgubbspurén och vänd ner grädden och minimarshmallows.
Ta fram springformen från frysen, fyll upp med jordgubbsparfaiten och släta till ytan. Låt stå i frysen minst 6 timmar till.
Vid servering: Ta bort kanten på springformen, garnera med färska jordgubbshalvor, minimarshmallows och flagor av vit choklad.