Jag känner mig lite tom på mat just för tillfället. Det är bara papperspyssel och bröllopsförberedelser just nu. Men vännernas bröllop går av stapeln på lördag, så efter det blir bakning och matlagning igen.

Veckomatsedeln återkommer nästa vecka. Då ska jag ha massor av inspirerande och goda recept för vardagen att dela med mig av.

För att ni inte ska glömma bort mig helt under tiden jag är lite lätt frånvarande så letade jag i arkiven och hittade en gammal goding från i höstas, från mitt 30-årsfirande med familjen. Det här var i september och därmed innan jag startade bloggen så jag tog bilder och la ut på facebook, eftersom jag inte hade annat forum där jag kunde dela med mig.

Cheesecake är en av mina absoluta favoritbakverk/desserter. Det ska vara den bakade varianten, med krämig fyllning av philadelphiaost och ägg. Som alla bra saker går den att variera med olika smaksättningar. Det är bara fantasin som sätter gränser, och det är ju det som är så underbart med bakning och matlagning. Man kan variera sig och experimentera.

Eftersom jag fyller år på hösten och äppelpaj är en annan favorit tänkte jag att det vore fantastiskt att slå ihop dessa underbara smaker till en. Så fick det bli och efterrätten till middagen fick därför bli en äppelcheesecake med kolasås. Känn på den! Inte illa va? Dessutom är cheesecake bra att ha till fest eftersom man gör den i förväg.

 Du behöver:

Botten
200 g digestivekex
2 msk ljust muskovadosocker
4 msk smält smör

Fyllning
600 g Philadelphiaost
1 1/2 dl strösocker
3 msk maizena
1 msk vaniljsocker
3 ägg
1 dl creme fraiche
6 dl skalade, tunt skivade äpplen
3/4 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1/2 grovhackade nötter, tex valnötter eller mandel

Kolasås
2 1/2 dl ljust muskovadosocker
2 msk maizena
1 dl vatten
1 1/2 dl kaffegrädde
1/2 dl ljus sirap
2 msk smör

Gör så här
Placera en ugnsfast form innehållande 2 cm vatten längst ner i ugnen. Det hjälper cheesecaken att hålla sig saftig. Sätt sedan ugnen på 175 grader.

Botten
Lägg i kexen i en matberedare och kör kexen till fina smulor. Rör sedan i socker och smör och blanda väl. Tryck ut blandningen i botten i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda i 8 minuter. Låt svalna.

Fyllning
Vispa osten mjuk och luftig med hjälp av en elvisp. Blanda i socker, maizena och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget, och vispa 1 min efter varje ägg. Rör sist i creme fraiche och häll blandningen i formen.

Lägg kanel och socker i en skål och lägg i äppelskivorna och blanda. Fördela äppelskivorna på cheesecaken och strö över nötterna. Grädda kakan i ca 60 min eller tills kakan precis har stelnat i mitten. Skaka på formen för att kolla kakans fasthet. När den är klar, ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den i kylen över natten.

Ta bort kanten på formen och lossa bottenplåten med en smal stekspade eller med en kniv, och låt kakan glida över på serveringsfatet.

Kolasåsen
Blanda socker och maizena. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och koka dem i ca 5 min eller tills såsen har tjocknat, rör om under tiden. Ringla den färdiga kolasåsen över kakan och ställ den kallt.




Print Friendly, PDF & Email
Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/90/144790/matikvadrat.se/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273