Hej,
Veckans tårtkavalkad hann aldrig komma igång innan veckan var på lördag. Hur gick det till? Hela veckan bara svischade förbi i ett rasande tempo. Jag ska erkänna att jag i torsdags kväll somnade kl. 18.40! Ja jag var visst lite trött eftersom jag somnade med kläder, smycken, linser i och smink på och sov gott till kl. 08.30 dagen därpå. Igår var jag på mässa på i Jönköping vilket tog större delen av dagen, jag kom hem sent och sen var jag rätt slut efter det också.
Men idag bakar jag tårta till morgondagens kalas och då passar jag på att skriva blogginlägg för glatta livet. Bäst att passa på medan jag är vaken liksom 🙂
Första tårtan ut blir baby shower-tårtan jag gjorde till svägerskan. Fyllningen i den var kokosmousse (första gången jag testade den men verkligen inte den sista, så galet god och fräsch tack vare crème fraîche, recept längre ner och ursprungligen från bloggen Bli min jäst) och hallonmousse.
Beskrivningen till tårtan hittade jag på Linda Runns blogg, där finns en uppsjö med bra recept.
Jag gjorde vanliga tårtbottnar och sen är tricket att man lägger ihop bottnarna i runda skålar med plast i botten, och låter dem vila över natten, då får bottnarna den runda formen. Det finns så klart också runda bakformar att köpa.
Jag skulle frakta den här tårtan till Stockholm och hade ingen bra tårtbricka eller kartong att ha den i så det fick bli en nödlösning som inte var så snygg, men den funkade bra.
Tårtbotten:
Jag testar lite olika recept på tårtbottnar och du hittar recept på dem här på bloggen men den enklaste är den som kallas Tre lika-bottnar, vilket innebär att man mäter upp lika mycket av ägg, socker och mjöl i varsitt glas. Sen vispar man socker och ägg pösigt (gärna i ca 5 minuter) och sen vänder man ner mjöl (1/3 av glasets innehåll kan vara potatismjöl) tillsammans med bakpulver (mängd beroende på storleken på bottnar/antalet ägg). Se till att smöra din form och sätt gärna bakplåtspapper runt om formen, så att det bildas en högre kant än vad formen är hög. Det här gör man för att stötta kakan när den reser sig.
Grädda kakan i 175 grader C, på nedersta falsen.
Till denna tårta gjorde jag en stor botten och två små. Jag har bakformar i två olika storlekar.
24 cm – 5 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1,5 tsk bakpulver – grädda i ca 40 minuter
15-18 cm – 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl/potatismjöl 1 tsk bakpulver – grädda i ca 20 minuter
Kokosfyllning:
2 dl crème fraîche
2 dl socker
1,5 dl kokosflingor
2 dl grädde
Gör så här:
Vispa creme fraichen och sockret med elvisp till den blir tjock och krämig. Det tar ett tag men till slut så tjocknar det och påminner om grädde.
Rör ner kokosflingorna, lägg på ett lock eller plast över bunken och ställ den gärna i kylen minst ett par timmar eller ännu hellre över natten.
Vispa grädden ganska hårt och vänd sedan ner den i kokosblandningen.
Hallonmousse:
200 g hallon
1 msk socker
1 msk vatten
2 gelatinblad
2 dl grädde
Blötlägg gelatinbladen några minuter. Koka upp hallon, vatten och socker. Ta upp gelatinbladen ur vattnet (beroende på märke ska man ibland krama ur vattnet och ibland inte, läs på förpackningen så att det blir rätt) och rör ner dem i hallonen. Låt svalna. Vispa grädden och blanda den med hallonen. Ställ i kylskåp en stund till innan du använder den.
Spackla tårtan med vispad grädde eller en frosting av något slag. Jag tycker om den här
enkla frostingen gjord på vit choklad, smör och philadelphia.
100 g smör (jag brukar riva smöret på rivjärn för att det ska bli mjukt)
100 g Philadelphiaost
100 g vit choklad
Gör så här:
Riv smöret och vispa det med philadelphiaosten.
Smält den vita chokladen över vattenbad eller i kastrull på väldigt låg värme. Blanda ner den smälta chokladen och vispa ihop frostingen.
Smöret i frostingen gör att man kan lägga marsipanen direkt på frostingen utan att ha en skydsbarriär mellan i form av olja utan smak.
Philadelphiaosten bryter av sötman i den vita chokladen.
För att kunna täcka tårtan använde jag två paket kavlingsmarsipan, de är på 500 gr/ styck.
”Klänningen” täckte hela brösten men kan även lägga marsipan i lämplig hudton på brösten och låta klänningen ha urringning.
Som dekoration satte jag ett band med rosett i midjan och fjärilar upp över klänningen. Tårtan gick sönder lite under transporten men jag hade med fjärilsutstickarna och lite marispan och kunde därmed lösa det snabbt.
Klänningen lät jag hänga ner lite över tårtan. På så vis gör det inget om marsipanen veckar sig lite.
Den här tårtan ser kanske svår ut men är faktiskt en av de enklaste tårtorna jag har gjort. Se till att du bryter upp de olika stegen i tårtan på flera dagar så blir det inte lika övermäktigt.
Lycka till!
Kram Christine